Excelsior was 'satellietclub' van Feyenoord

Excelsior niet langer afhankelijk van Feyenoord: 'We hadden onze ziel verkocht'

25 november 2023 om 14:58
Laatste update: 25 november 2023 om 15:59

Feyenoord gaat zaterdag op bezoek bij stadsgenoot Excelsior, die jarenlang als een soort 'satellietclub' van eerstgenoemde door het leven ging. Sinds een aantal jaar opereert Excelsior weer volledig zelfstandig. Mét succes. 

Hemelvaartsdag 2009 was een dieptepunt in het bestaan van Theo Melgert, voorzitter van de supportersvereniging Pro Excelsior. Toen maakten Excelsior en Feyenoord bekend opnieuw intensief samen te gaan werken. Feyenoord zou spelers en leden van de technische staf leveren, en daarnaast zou het tweede elftal worden samengevoegd. "Voor ons voelde het alsof Feyenoord de boel zou overnemen en inspraak kreeg in onze jeugd en eerste elftal", vertelt hij in het Algemeen Dagblad

Die samenwerking met Feyenoord voelde voor de fans van Excelsior niet goed. "Excelsior heeft haar ziel verkocht", zei Melgert's voorganger Michel van der Neut destijds. Simon Kelder, de toenmalig voorzitter en algemeen directeur van de Kralingers, kon zich daar niet in vinden. "Het is echt niet zo dat Feyenoord ineens de volledige zeggenschap had over de club." Kelder noemt de samenwerking met Feyenoord 'meer dan logisch'. 

Volgens Kelder heeft Feyenoord namelijk veel geïnvesteerd in de professionaliseringsslag. Feyenoord zou een partner gezocht hebben waarbij het spelers kon stallen die net niet goed genoeg waren voor het eerste elftal. Denk hierbij aan namen als Salomon Kalou, Royston Drenthe, Jordy Clasie, Michel Bastos en Elvis Manu, waaraan Excelsior geen salarissen hoefde te betalen. 

Melgert is nu vooral blij dat Excelsior sinds 2015 weer op eigen benen staat. Dat de Kralingers dat kunnen, is bewezen door de promotie naar de Eredivisie en de transfers van 'pareltjes' Mats Wieffer, Jerdy Schouten en Thijs Dallinga. De huidige technisch manager van Excelsior, Niels van Duinen, staat voor een eigen identiteit van de Kralingers, maar blijft realistisch. "We zijn nu geheel onafhankelijk, maar dat neemt niet weg dat je met een aantal clubs probeert samen te werken. Daar zitten jongens die graag speelminuten willen maken op het hoogste niveau."