Zes Oranje-conclusies: Engelse kritiek op Koeman, blik kan op EK

Zes Oranje-conclusies: Engelse kritiek op Koeman, blik kan op EK

21 november 2023 om 23:10
Laatste update: 21 november 2023 om 23:13

Hoogstaand was het niet, maar het Nederlands elftal voldeed aan de verwachtingen tijdens het laatste EK-kwalificatieduel met Gibraltar. De conclusies na de eenvoudige 0-6 zege van Oranje in het Estádio Algarve.

Oranje voldoet tijdens verplicht nummertje
Een spektakelshow zoals Frankrijk wist Oranje er niet van te maken tegen Gibraltar, maar de ploeg van Koeman deed wat het moest doen. Zes keer scoren tijdens het verplichte nummertje is degelijk. Niets meer, niets minder. Het duel kan en zal snel vergeten worden. Enig smetje: Joey Veerman werd niet uit luxe, maar met klachten gewisseld.

Van Dijk speelt ondanks Engelse kraker
Met het EK-ticket op zak wisselde Koeman er lustig op los. Zes nieuwe spelers verschenen aan de aftrap ten opzichte van het duel met Ierland. Aanvoerder Virgil van Dijk bleef wel staan en dat veroorzaakte wat gemor onder Liverpool-fans. The Reds spelen zaterdag namelijk al om 13.30 uur de Premier League-kraker tegen Manchester City. Tot opluchting van de Liverpool-aanhang haalde Van Dijk zonder schade de rust, waarna hij werd gewisseld.

Verbruggen vs. Bijlow
Het zou zomaar in een nationale discussie kunnen ontbranden richting het EK in Duitsland: de positie onder de lat. Ronald Koeman riep Bart Verbruggen voor deze interlandperiode uit tot zijn nummer één, maar de Brighton-keeper ging tegen de Ieren in de fout. Koeman lijkt het vuurtje niet aan te willen wakkeren, want Verbruggen kreeg dinsdagavond opnieuw de voorkeur boven Justin Bijlow. Tegen Gibraltar had hij niets te doen, maar het wordt interessant om te zien hoe de verhoudingen over een paar maanden liggen.

Stengs de matchwinner
Calvin Stengs hoefde niet eens groots te spelen om toch uit te groeien tot de Man van de Wedstrijd. De Feyenoord-spelmaker ging in zijn achtste interland van nul naar drie doelpunten voor Oranje. Dat terwijl Rafael van der Vaart halverwege nog kritisch op hem was. Zodoende was het een opvallende rentree in het Nederlands elftal na een afwezigheid van 2,5 jaar. Wat het betekent voor zijn EK-kansen zal moeten blijken.

Hato en Dallinga debuteren
Naast hattrickheld Stengs zullen ook debutanten Jorrel Hato en Thijs Dallinga het niemendalletje tegen Gibraltar nog lang herinneren. De twee maakten meteen na rust hun opwachting. De zeventienjarige verdediger van Ajax werd de op vier na jonste speler ooit in het Oranje-shirt. Ook Dallinga kreeg zijn haasje en luisterde dat nog bijna op met een doelpunt.

Wat nu?
De kwalificatie is klaar, de voorbereiding op het Europees kampioenschap kan beginnen. De Oranje-internationals zullen pas in het voorjaar van 2024 weer bij elkaar komen. Tussen 18 en 26 maart is er in het drukke speelschema ruimte voor twee vriendschappelijke interlands. Koeman verklapte al dat Nederland zeer waarschijnlijk oefent tegen aartsrivaal en EK-gastheer Duitsland.