Brits parlementslid steunt Everton

Everton krijgt steun uit Brits parlement: ‘Zeer onrechtvaardig puntenaftrek’

21 november 2023 om 10:47

Het Britse parlementslid Ian Byrne heeft een motie ingediend om de fikse puntenaftrek van Everton af te keuren. Andere parlementsleden kunnen de motie ondertekenen, maar echte actie wordt er niet van verwacht.

De Labour-afgevaardigde voor Liverpool vraagt om de komst van een onafhankelijke voetbaltoezichthouder. Byrne gaf aan de aftrek van tien punten om het overtreden van financiële regels 'zeer onrechtvaardig' en zonder 'enige wettelijke basis' is.

Volgens de Premier League zou Everton toegegeven hebben dat het de regels omtrent winstgevendheid en duurzaamheid (Profitability and Sustainability Rules) heeft overtreden. De puntenmindering betekende de zwaarste straf ooit in de hoogste afdeling van de Engelse voetbalcompetities. The Toffees zakten van de veertiende naar de negentiende plek.

Everton kreeg al eerder steun uit onverwachte hoek. Jamie Carragher, clubicoon van rivaal en stadsgenoot Liverpool, noemde de straf 'buitensporig'. De club zei zelf 'geschokt' en 'teleurgesteld' te zijn. Everton is voornemens in beroep te gaan.