Dijkuizen: 'Complete Dallinga kan de top halen'

Doelpuntenmachine Dallinga meldt zich bij Oranje: "Veel in huis om top te halen"

15 november 2023 om 07:35

Thijs Dallinga werd deze week voor het eerst opgeroepen voor het Nederlands elftal. Geheel toevallig is dat niet, Dallinga maakt furore bij zijn club Toulouse in de Ligue 1. Marinus Dijkhuizen, zijn trainer bij Excelsior in het seizoen 2021/2022, is vol lof over de 23-jarige doelpuntenmaker.

"Thijs was elke dag bezig met zichzelf ontwikkelen en beter worden. Zo nu en dan appte hij me op zaterdagochtend na de wedstrijd om samen beelden terug te kijken: 'Trainer kunnen we even zitten? Ik ben niet helemaal tevreden'. Het was erg leuk om met hem te werken", zegt Dijkhuizen tegen het Algemeen Dagblad.

Natuurlijk is het belletje van bondscoach Ronald Koeman ook Dijkhuizen niet ontgaan. "Thijs is een complete spits, hij heeft echt veel in huis om de top te kunnen halen. Dat het zó snel zou gaan, had ik niet verwacht", stelt de oud-spits.

Dallinga kwam pas twee jaar geleden als 'ontwikkelspits' naar Excelsior. Doordat de beoogde eerste keus niet haalbaar bleek, werd hij onverwachts basisspeler. En niet zonder succes, Dallinga scoorde in zijn eerste seizoen bij De Kralingers maar liefst 36 keer in de Keuken Kampioen Divisie inclusief play-offs. "Hij was echt geweldig dat jaar toen we promoveerden", aldus Dijkhuizen.

Na dat seizoen ontving Excelsior een recordbedrag van 2,5 miljoen euro voor Dallinga van Toulouse. In Frankrijk was hij in zijn eerste seizoen goed voor achttien doelpunten in de Ligue 1. Na een moeizame start heeft de spits ook dit seizoen zijn goede vorm te pakken. Hij wist tot nu toe zeven keer te scoren, waaronder twee doelpunten in de Europa League tegen Liverpool.