Ajax loopt averij op tegen Almere City

Ajax geeft in extremis voorsprong weg en loopt averij op onder Van 't Schip

12 november 2023 om 16:28

De opmars van Ajax in de Eredivisie is zondag gestokt op bezoek bij Almere City FC. De moeizaam spelende ploeg van coach John van 't Schip gaf in blessuretijd een voorsprong weg. Benjamin Tahirovic ging van held naar schlemiel: 2-2.

Van 't Schip begon voortvarend aan zijn ambtstermijn in de Johan Cruijff Arena met zeges op FC Volendam en sc Heerenveen. Tegen Almere verraste hij door Georges Mikautadze een nieuwe kans in de basis te geven. De Georgiër stond op een zeer aanvallend middenveld, voor Kenneth Taylor en Kristian Hlynsson. Ook Borna Sosa maakte zijn rentree in de basis, waardoor Anton Gaaei uit het elftal verdween.

De keuzes van Van 't Schip sorteerden niet het gewenste effect. Ajax wist de thuisploeg niet in verlegenheid te brengen, mede doordat Alex Pastoor en Almere hun zaakjes goed op orde hadden. Alleen Steven Bergwijn en Steven Berghuis probeerden het met schoten van afstand, die echter niet gevaarlijk waren. Almere, dat in het eerste kwartier al vier gele kaarten ontving van arbiter Bas Nijhuis, werd ondertussen steeds wat brutaler. Op slag van rust moest Diant Ramaj optreden toen Robinet voor hem opdook.

Van 't Schip zal ook gezien hebben dat Ajax teleurstelde, want na rust kwamen Anton Gaaei, Benjamin Tahirovic en Carlos Forbs in het veld voor Sosa, Mikautadze en Berghuis. De Amsterdammers haalden desondanks opgelucht adem toen Robinet buitenspel bleek te staan toen hij de trekker overhaalde. Het antwoord volgde wel direct. Kenneth Taylor raakte de paal. Ajax werd daarna wel iets sterker en doelman Bakker moest reddend optreden op een inzet van Brobbey.

Hoewel de druk werd opgevoerd, kreeg Ajax na 67 minuten het deksel op de neus. Jochem Ritmeester van de Kamp sloeg plots toe na een uitbraak: 1-0. Almere vierde feest, maar Ajax toonde razendsnel veerkracht. Opnieuw bewees Chuba Akpom zijn waarde als supersub. De Engelsman stond koud in het veld als vervanger van Bergwijn en tekende binnen een minuut voor de 1-1.

Ajax ging op zoek naar meer en kreeg een enorme kans via Brobbey, die eerder al de assist gaf bij de goal van Akpom. Zelf schoot hij van dichtbij echter tegen Bakker aan. Taylor claimde nog een penalty na een duw in de rug, voordat Ajax alsnog opgelucht adem leek te kunnen halen. De sterke Brobbey fungeerde opnieuw als aangever en Tahirovic schoot acht minuten voor tijd hard raak.

De Bosnische international ging in de spannende blessuretijd alsnog van held naar schlemiel. Hij veroorzaakte op knullige wijze een strafschop, die door Robinet werd benut. Ajax blijft zodoende steken op de twaalfde plaats in de Eredivisie. Almere heeft één punt meer en staat elfde.