Van 't Schip verklaart keuze voor Mikautadze

Van 't Schip verwacht veel van Mikautadze: 'Daar moet hij een aandeel in hebben'

12 november 2023 om 14:33

John van 't Schip heeft voorafgaand aan Almere City - Ajax uitleg gegeven over zijn keuze om Georges Mikautadze vanaf de aftrap te laten verschijnen. De trainer van de Amsterdammers verwacht veel van zijn Georgische aanvaller, die 'in en rondom' de spits moet gaan bewegen.

Mikautadze vertolkte tot dusver een bijrol bij Ajax. Na zijn debuut tegen Fortuna Sittard bleef het voor hem beperkt tot een aantal invalbeurten. Tegen Almere City mag hij het vanaf het begin laten zien. "We hebben ook gewoon gekeken naar de frisheid van een aantal jongens", vertelt Van 't Schip voor de camera bij ESPN. "We vonden het een mooie gelegenheid om te kijken in hoeverre Mikautadze dat kan invullen wat wij op de training zien, want hij heeft goed getraind. Maar een wedstrijd is weer anders."

"Het is wel een frisse speler die erin komt, die weer andere kwaliteiten heeft. We hebben daar uiteraard verwachtingen van", vervolgt Van 't Schip, die na de overwinningen op FC Volendam en sc Heerenveen zijn derde Eredivisie-zege op een rij kan boeken met Ajax. 

Voordat Mikautadze naar Ajax kwam, speelde hij in Frankrijk bij FC Metz voornamelijk als spits. Van 't Schip legt uit hoe hij de Georgiër tegen het sterk draaiende Almere City wil gaan gebruiken. "In én rondom de spits. Hij moet daar zijn acties maken, bijsluiten, eronder komen. Maar we verwachten ook diepte van hem, want we gaan ervan uit dat Almere met vijf achterin speelt. Maar goed, als dat niet zo zou zijn, hebben we diepteloopjes nodig. Het is belangrijk vandaag om die lijn open te breken, en daar moet hij ook een aandeel in hebben."

In Almere treft het langzaamaan opkrabbelende Ajax de huidige nummer elf van de Eredivisie. Van 't Schip is dan ook op zijn hoede voor de Flevolanders. "We weten dat Almere snel diep speelt, om daar de tweede bal te winnen. Daar hebben we met de jongens over gesproken, en daar hebben we op getraind. Dat zijn uiteraard dingen die belangrijk zijn, want als dat een kernpunt is van hun spel, dan moeten wij daar natuurlijk rekening mee houden."