Gerbrands denkt terug aan PSV door spanningen: 'Was onder indruk van dat gesprek'

Gerbrands denkt terug aan PSV door spanningen: 'Was onder indruk van dat gesprek'

18 oktober 2023 om 18:38
Laatste update: 18 oktober 2023 om 18:41

Toon Gerbrands heeft teruggeblikt op een situatie in zijn tijd als directeur van PSV, nu Anwar El Ghazi (FSV Mainz 05) en Noussair Mazraoui (Bayern München) onder vuur liggen in Duitsland. De twee spraken hun steun uit richting Palestina, waardoor El Ghazi zelfs op non-actief is gesteld.

Net als nu, was er twee jaar geleden sprake van geweld tussen Israël en Palestina. Dat lag toen gevoelig in de selectie van PSV: Israëliër Eran Zahavi deelde een pro-Israël-bericht, terwijl teamgenoten Jordan Teze, Pablo Rosario en Mohamed Ihattaren op social media juist de kant van Palestina kozen. Gerbrands blikt tegenover het Algemeen Dagblad terug op de gang van zaken toen. "Ik was als directeur van PSV geen politiek rechter."

"Dus ik heb me helemaal niet bemoeid met wie er toen gelijk had of niet. Het gaat erom dat je met elkaar praat. En ik moet zeggen: ik was toen onder de indruk van dat gesprek", gaat Gerbrands verder. "Iedereen gaf, gevormd door de eigen achtergrond, zijn kijk op het verhaal. Er gebeurt zo verschrikkelijk veel in de wereld. Iedereen heeft zijn eigen perspectief binnen het wereldbeeld."

Gerbrands vond en vindt het niet de oplossing om spelers te verbieden hun mening te uiten. "In gesprek blijven met elkaar. Natuurlijk zijn er grenzen, maar probeer er vooral met elkaar uit te komen. Toen waren de spelers het ook niet met elkaar eens, maar ze zijn wel heel professioneel met elkaar verdergegaan. Sterker, ik zag dat de band in de selectie alleen maar beter werd."