Virtuele potindeling EK: loodzware loting dreigt voor Nederlands elftal

Virtuele potindeling EK: loodzware loting dreigt voor Nederlands elftal

18 oktober 2023 om 16:00
Laatste update: 18 oktober 2023 om 16:04

Het Nederlands elftal zit virtueel in pot 3 voor de loting van het EK 2024 in Duitsland. Oranje kan nog opklimmen naar pot 2, al moet bondscoach Ronald Koeman serieus rekening houden met een zware poule. VoetbalPrimeur legt de potindeling uit.

EK-deelname is nog niet honderd procent zeker voor Nederland. Wel is het na de 0-1 overwinning in Griekenland zeer aannemelijk dat Oranje in juni 2024 in Duitsland actief is. Daarvoor moeten in november in totaal drie punten gepakt worden tegen Ierland (thuis) en Gibraltar (uit). 

Opzet potindeling

De groepsfase van het EK kent zes poules met elk vier landen. Voor de potindelingen kijkt de UEFA naar het behaalde aantal punten in de EK-kwalificatie. Gastland Duitsland is zeker van een plek in pot 1, dat verder wordt aangevuld met de vijf best presterende landen. De tien groepswinnaars krijgen voorrang en bij een gelijk aantal punten wordt er gekeken naar het doelsaldo.

Portugal, Frankrijk, Engeland, België, Turkije, Spanje, Albanië, Hongarije, Slovenië en Roemenië en gaan op dit moment aan kop in hun groep. De vijf landen die als eerst worden genoemd hebben de meeste punten en zitten dus virtueel met Duitsland in pot 1. Groep E tot en met G in de EK-kwalificatie tellen vijf landen, Groep H, I en J zes. Voor een eerlijke afspiegeling in de potindeling heeft UEFA een oplossing bedacht: de resultaten tegen hekkensluiters tellen in de groepen met zes landen niet mee.

Los van de huidige koplopers presteert Oostenrijk met zestien punten het best in de EK-kwalificatiereeks. Het levert Gernot Trauner en co. virtueel de laatste plek in pot 2 op. Schotland (15), Oekraïne (13), Denemarken (13, twee overwinningen op San Marino tellen niet mee), Servië (13), Nederland (12) en Tsjechië (11) zijn virtueel veroordeeld tot pot 3.

Virtuele loting Oranje

Een blik op de virtuele potindeling wijst uit dat een poule des doods dreigt voor Oranje. De ploeg van Koeman zit voor de laatste interlandperiode met kwalificatieduels in pot 3. Het Nederlands elftal kan nog in pot 2 terechtkomen. Daarvoor lijken zeges op Ierland en Gibraltar noodzakelijk. Pot 1 kan Nederland in elk geval uit zijn hoofd zetten. De achterstand op Frankrijk, koploper in Groep B, bedraagt zes punten. Indien Oranje nog op gelijke hoogte komt met Les Bleus, wordt er gekeken naar onderling resultaat. Dit is in het voordeel van Frankrijk.

Op 2 december wordt er in Hamburg geloot voor de groepsfase van het EK, dat tussen 14 juni en 14 juli 2024 wordt gespeeld. Op 18 en 21 november speelt Oranje zijn laatste twee kwalificatieduels. 

Virtuele potindeling

Pot 1: Duitsland, Portugal, Frankrijk, Engeland, België, Turkije
Pot 2: Spanje, Hongarije, Albanië, Slovenië, Roemenië, Oostenrijk
Pot 3: Schotland, Oekraïne, Denemarken, Servië, Nederland, Tsjechië
Pot 4: Wales, Slowakije, Zwitserland, winnaar play-offs, winnaar play-offs, winnaar play-offs