De Haan en Verbeek kritisch op Steijn

Kritiek op Ajax-coach Steijn: 'Vergelijk het met vinden van wc 's nachts'

17 oktober 2023 om 18:28

Gertjan Verbeek en Foppe de Haan zien dat er momenteel veel twijfel zit in de selectie van Ajax. De ervaren trainers willen niet zover gaan als Almere City FC-psychologe Annemieke Zijerveld, maar waarschuwen Maurice Steijn wel.

Zijerveld kraakte e leiderschapskwaliteiten van Maurice Steijn door te stellen dat de Ajax-spelers 'gebroken zijn door het neerslachtige gedrag op de bank'. "Ze ogen heel ongelukkig", erkent De Haan in het Algemeen Dagblad. "Dat zie je aan dat ze naar elkaar kijken en wijzen als iets mislukt en dat ze geen acties durven maken. Het is chaotisch, onsamenhangend. Dan gaan spelers zich verstoppen."

"Josip Sutalo zag je de voorbije weken veel twijfelen. Dan geef je de ene foute bal na de andere. En dat vreet aan je als speler", vervolgt de ex-coach van Jong Oranje en sc Heerenveen. In het geval van de Kroatische international trok Steijn diens kwaliteiten nog niet eens openlijk in twijfel. Bij veel andere aankopen gebeurde dat wel. "Dat moet je niet te vaak doen, want dat gaat echt leven in de kleedkamer", waarschuwt De Haan de Ajax-coach.

Verbeek ziet ook een uitdaging voor Steijn. "Je ziet bij Ajax-spelers, van wie velen international zijn en écht wel kunnen voetballen, de besluiteloosheid in het handelen." Dat mag de Hagenaar zich aanrekenen, aldus de ex-trainer van Heerenveen, Feyenoord en AZ. "Ze weten niet goed wat ze moeten doen. Dan zijn er geen automatismen, belanden ze vaak in de denkstand en zijn ze meestal een tel te laat."

Volgens Verbeek moet Steijn voor een 'gedegen plan' zorgen. "Vergelijk het met het vinden van de wc 's nachts. Thuis gaat dat goed in het donker, maar niet als je op reis bent. Bij Feyenoord lukt ze dat wel onder Arne Slot, maar bij Ajax weten ze niet waar ze heen moeten. Daarin heeft Steijn bergen werk te verzetten. Patronen, vastigheid en stabiliteit creëren. Trainen en trainen dus."