Koeman doet opvallende smeekbede: 'Please, laat er één geboren worden'

Koeman doet opvallende smeekbede: 'Please, laat er één geboren worden'

16 oktober 2023 om 23:38
Laatste update: 16 oktober 2023 om 23:38

Ronald Koeman zag Wout Weghorst tegen Griekenland een bijzonder slappe penalty nemen, maar de bondscoach beweert dat de spits op de training iets heel anders liet zien. De bondscoach stelt ook dat te veel spelers bij Oranje geen strafschop durven nemen, terwijl hij ook zijn oordeel velt over Griekenland.

Door een benutte strafschop in blessuretijd van Virgil van Dijk won Oranje ternauwernood van Griekenland. Het EK is daardoor binnen handbereik. "Je kan niet zeggen: ze scoren zeker niet. Maar ze hadden de goal niet verdiend", vertelt Koeman na afloop bij de NOS over de opponent van Nederland. "Daar hebben ze veel te weinig voor gedaan en niets voor gecreëerd. Maar als je het zelf niet afmaakt, moet je oppassen dat je hem niet tegen krijgt."

In de eerste helft mocht Weghorst nog aanleggen vanaf elf meter, maar de aanvaller schoot de bal slap in en miste. "Wij nemen penalty's en dan bepalen we: Wout is één, Simons is twee en Van Dijk is drie", zegt Koeman over de penaltypikorde bij Oranje. "Als je ziet hoe Wout ze nam op de training en dan kijkt naar deze penalty... Ik weet niet wat dat is, ik had er zelf minder moeite mee", lacht de bondscoach.

"We hebben niet echt een specialist met penalty's, ook niet met vrije trappen, ook niet met corners", gaat Koeman verder, waarna hij een oproep doet. "Please, laat er één geboren worden die dat onderdeel beheerst, want dat levert ook overwinningen op."

De penaltystatistieken van Weghorst, die als eerste op de penaltylijst van Oranje stond, zijn overigens niet denderend. "Oké, maar anderen willen niet, nemen ze niet, of durven niet", reageert Koeman. "Het is beperkt. Je kunt niet anders doen dan erop trainen, maar dat is anders dan hem in de wedstrijd nemen. Gelukkig deed Virgil het wel."