Interview Koeman voor Griekenland - Nederland

Koeman verklaart keuze voor passeren Malen en Veerman voor duel met Griekenland

16 oktober 2023 om 20:50

Ronald Koeman heeft voorafgaand aan Griekenland - Nederland uitgelegd waarom hij Donyell Malen en Joey Veerman heeft gepasseerd, een keuze die bij NOS-analisten Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk voor verbazing zorgde. Ook legde de bondscoach van Oranje uit hoe hij geanticipeerd heeft op de formatie-wijziging van de Grieken, die zich spiegelen aan de opstelling van het Nederlands elftal. 

"Ik ben niet verrast, want ik kon me al niet voorstellen dat ze hetzelfde zouden gaan spelen tegen ons als in Eindhoven (3-0 zege Oranje, red.). We zijn voorbereid dus", aldus Koeman, die niet van zijn apropo is. "In het veld weet je nooit 100 procent zeker hoe ze spelen, maar spelers moeten dat ook kunnen zien en aanvoelen. Het is moeilijk aan te geven hoe ze dit gaan uitvoeren", vertelt hij aan de NOS. 

Opmerkelijk was de keuze voor Mats Wieffer en Steven Bergwijn, die respectievelijk Veerman en Malen aan de kant houden. Koeman legt uit hoe hij tot die beslissing is gekomen. "Ik vind Bergwijn beter dan Donyell tussen de linies, aan de binnenkant. Met Reijnders en Wieffer hebben we een hoop loopvermogen op het middenveld. Reijnders zou spelen tegen hun nummer 11, bij hem moet je kort zitten en er ook overheen gaan, Veerman speelt meer in de bal. Daarom dit middenveld."

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen de Grieken passeerden allerlei scenario's de revue, maar Koeman windt er geen doekjes om. "Je kan het heel gecompliceerd maken, maar je moet winnen. En als je niet kunt winnen, moet je niet verliezen."