Stadions EK 2024: warme Oranje-herinneringen aan Hamburg, eindstrijd in Berlijn
Op 14 juni trapt gastland Duitsland tegen een op dit moment nog onbekende tegenstander af voor het EK 2024. Het strijdtoneel: de Allianz Arena in München. Dertig dagen later staat de finale in Berlijn op het programma. VoetbalPrimeur neemt je mee langs de tien stadions én prikt alvast wat belangrijke data.
In totaal doen er 24 landen mee aan het EK 2024. Er worden 51 wedstrijden gespeeld, verspreid over tien verschillende stadions.
Op een 'steenworp' afstand
Als je altijd al eens een EK-wedstrijd hebt willen bezoeken, dan is dit je kans. Maar liefst vier van de tien stadions liggen op een relatief korte autorit of korte treinreis afstand van Nederland. In de Veltins Arena van Schalke 04 worden vier groepswedstrijden en een achtste finale gespeeld.
Op een 'steenworp' afstand daarvan ligt het Signal Iduna Park, de thuishaven van Borussia Dortmund. Daar worden eveneens vier groepswedstrijden en een achtste finale gespeeld, maar ook één van de twee halve finales. Ook de Merkur Spiel-Arena van 2. Bundesliga-club Fortuna Düsseldorf en het RheinEnergieStadion van 1. FC Köln liggen in het aan Nederland grenzende Noordrijn-Westfalen. Mocht Oranje zich plaatsen, iets wat na de zege 0-1 zege in Griekenland (16 oktober) haast niet meer fout kan gaan, en zijn groepsfaseduels afwerken in één van deze vier stadions, dan zal deze Duitse deelstaat geheid Oranje kleuren.
'Het volksparkstadion is van Oranje'
Deze woorden sprak Evert ten Napel op 21 juni 1988 toen de latere kampioen Oranje in Hamburg met 1-2 won van West-Duitsland door een iconisch doelpunt van Marco van Basten. Het Volksparkstadion is ook dit EK één van de speelstadions en herbergt dan ook zeker goede herinneringen voor bondscoach Ronald Koeman, destijds basisspeler en hoofdverantwoordelijke voor de 1-1. Er worden in totaal vier groepswedstrijden en één kwartfinale afgewerkt.
🇳🇱 🇩🇪 | Vandaag in 1988.@OnsOranje - West Duitsland: ZWEI - eins, jawohl!!
— Kent u deze Nog (@kentudezenog_) June 20, 2023
1-0 Lothar Matthäus;
1-1 Ronald Koeman;
2-1 Marco van Basten pic.twitter.com/6Wgz8HcxvN
Frankfürt, Stuttgart en München
In de meer zuidelijke contreien van Duitsland staan drie van de tien strijdtonelen. Het Deutsche Bank Park van Eintracht Frankfürt (drie groepsfasewedstrijden en een achtste finale), De MHPArena van VfB Stuttgart (vier groepswedstrijden een kwartfinale) én uiteraard de Allianz Arena van Der Rekordmeister Bayern München. Daar worden in totaal zes duels afgewerkt, waaronder dus de openingswedstrijd op 15 juni en een halve finale op 9 juli. Ook aan München koestert Oranje goede herinneringen. Daar werd op 25 juni 1988 de Sovjet-Unie verslagen in de finale.
Oost-Duitsland
Ook Leipzig is één van de tien speelsteden. Daar schoot Arjen Robben het Nederlands elftal op het WK van 2006 langs Servië en Montenegro. Dat deed de linkspoot in het Zentralstadion, dat op 30 juni 2010 werd omgedoopt tot De Red Bull Arena, waar drie groepswedstrijden en een achtste finale worden gespeeld.
Uiteraard kan Berlijn niet ontbreken. In de Duitse hoofdstad worden in totaal zes wedstrijden gespeeld, waaronder de finale. Die vindt plaats op 14 juli in het iconische en 87 jaar oude Olympiastadion, dat plaats biedt aan 74.475 toeschouwers.