Koeman: 'Genoeg spelers die mij blij maken'

Koeman: 'Simons laat twee keer man lopen, maar Mbappé geweldig'

13 oktober 2023 om 23:22
Laatste update: 14 oktober 2023 om 07:10

Ronald Koeman baalt van de nederlaag tegen Frankrijk, maar hij ziet voldoende pluspunten. De bondscoach deelt onder meer complimenten uit aan de nieuwelingen in de Oranje-basis na de 1-2 nederlaag in de Johan Cruijff Arena.

"Er zijn heel veel positieve dingen", beaamt Koeman bij de NOS. "Alleen hoop je dat je tegen zo'n tegenstander wat langer in de wedstrijd blijft. We kozen voor een bepaalde aanpak, dan wordt het niet makkelijker als het binnen tien minuten 0-1 staat. Als je niet goed verdedigt, en volgens mij laat Xavi Simons twee keer de back lopen, dan straffen ze dat af. Mbappé is daar ook net iets sterker en slimmer op dat moment dan Lutsharel (Geertruida, red.)."

Volgens Koeman rekent hij dat de spelers wel degelijk aan. "Jawel, want je weet dat alles moet kloppen tegen dit soort tegenstanders. Dan kan het niet zo zijn dat je de bal in de gaten houdt, maar niet je man. Maar dat is niet één speler, we zagen er daar niet goed uit." Het schopte het strijdplan in de war. "Maar ik vind dat we ons heel goed herstelden. Misschien kregen we wel betere kansen dan Frankrijk. Veerman had een grote kans, alleen schiet hij over. Dat is het verschil op dit niveau: Mbappé maakt een geweldige tweede goal. Zo'n speler hebben wij niet."

"Dan kun je lang kijken naar wat wel of niet klopt, maar ik ben trots op het team", gaat Koeman verder. "We hebben tot het laatst geprobeerd om terug te komen en maakten een geweldige goal die net een millimeter buitenspel was. Daarna maak je een heel goede 1-2. Dan voel je dat er misschien nog iets inzit, maar ja... We hebben er alles aan gedaan. Ik denk dat we ons kranig geweerd hebben."

Koeman ziet genoeg om op voort te borduren. "Er zijn genoeg momenten en ook spelers die mij wel blij maken", erkent de keuzeheer, die onder meer op de debutanten doelt. "Ja, absoluut." Hij licht Reijnders in het bijzonder uit. "Hij ontwikkelt zich geweldig. Dat is een moderne voetballer op het middenveld. Hij is dynamisch, loopt makkelijk, zoekt diepte. Mooi om te zien. Ook Hartman was geweldig. Hij zat er aardig doorheen, wat logisch is."