Koeman stelt vertrouwen in vier basisdebutanten Oranje

Koeman over vier basisdebutanten Oranje: 'Als je vanavond slaagt...'

13 oktober 2023 om 20:40
Laatste update: 14 oktober 2023 om 07:07

Tijjani Reijnders vertolkt vrijdag een dubbelrol in het EK-kwalificatieduel van Oranje met Frankrijk, zo laat Ronald Koeman weten. De AC Milan-middenvelder is één van de vier basisdebutanten, naast Bart Verbruggen, Quilindschy Hartman en Joey Veerman.

"Er moet altijd een eerste keer zijn. Ze verdienen het op basis van hun prestaties", zegt Koeman voor de camera van de NOS. Met Frankrijk wacht voor Verbruggen, Hartman, Veerman en Reijnders een pittige vuurdoop. "Als je geselecteerd wordt, dan maak je kans om te spelen. Als je vanavond slaagt, dan geeft dat vertrouwen voor de toekomst", meent de bondscoach.

Koeman legt uit dat Reijnders verschillende rollen heeft met en zonder bal. "Als wij de bal hebben speelt hij gewoon aan de rechter binnenkant, en Simons aan de linker binnenkant. Met twee zessen daarachter, met Joey Veerman en Marten de Roon. Zoals we ook tegen Griekenland speelden", aldus de keuzeheer. "Als we de bal niet hebben, dan komen we eigenlijk in een soort 4-3-3 te staan. Dan gaat Denzel Dumfries door naar de back van Frankrijk en is Reijnders middenvelder, naast Veerman en De Roon. Want als zij drie middenvelders hebben, dan moeten wij er ook drie hebben."

Aan de linkerkant krijgt Hartman de voorkeur boven Daley Blind. "In heel veel situaties komt Hartman op de rechtsbuiten te spelen. We dachten in eerste instantie dat het Dembélé zou zijn, maar het is Coman", legt Koeman uit. "Dan vind ik Hartman sneller en agressiever. Hij is meer een echte verdedigende linksback dan Daley." Koeman is beducht voor de snelle Franse voorhoede, met naast Coman ook Kylian Mbappé en Randal Kolo Muani. "Gelukkig hebben wij ook snelle verdedigers. Het is duidelijk dat Deschamps een keuze maakt voor snelheid voorin. Ze hebben heel veel diepte. Dat moeten wij heel goed bespelen."

Mochten de aanvallers van Les Bleus doorbreken, dan moet Verbruggen aan het werk. De sluitpost is pas 21 jaar. "Ik heb heel veel vertrouwen in hem. Het is een keeper voor de toekomst. Maar dit is de situatie nu. ik denk dat het een logische oplossing is. Hij is er langer bij dan Olij en Noppert viel in eerste instantie af vanwege een stukje vorm."