Molenaar: ''Ajax had Mislintat moeten schorsen'

'Je had Mislintat moeten schorsen om te voorkomen dat hij bewijs verdonkeremaant'

23 september 2023 om 17:04
Laatste update: 23 september 2023 om 17:50

Keje Molenaar kraakt harde noten over de gang van zaken bij Ajax. Volgens de oud-speler van de Amsterdammers, tevens advocaat, had Sven Mislintat met onmiddelijke ingang geschorst moeten worden.

De directeur voetbalzaken is het onderwerp van een intern onderzoek vanwege mogelijke belangenverstrengeling rond de transfer van Borna Sosa. Molenaar snapt niets van het optreden van de raad van commissarissen. "Ik heb Pier Eringa gehoord tijdens de Buitengewone Algemene Ledenvergadering en het slaat nergens op wat die man zegt", laat hij weten aan Ajax Showtime. "Hij zegt dat hij niet kan worden geschorst, maar je moet hem juist schorsen. Dit om te voorkomen dat hij allerlei handelingen kan verrichten waarmee hij bewijsmateriaal en dergelijken eventueel zou kunnen bewerken of verdonkeremanen."

"Ik snap dus het hele argument - we hebben advies ingewonnen en we kunnen hem niet schorsen - niet", gaat Molenaar verder. "Je kunt hem niet direct ontslaan, dat is evident. Maar in het kader van het onderzoek moet je hem schorsen. Dan moet je zorgen dat je het onderzoek op voortvarende wijze afrondt en als dat negatief is voor deze man, dan kun je hem op staande voet ontslaan."

Afgezien van de rol van Mislintat bij de transfer van Sosa, snapt Molenaar niet dat de Duitser alle sleutels in handen heeft gekregen. "Voor mij is het onbegrijpelijk dat Mislintat deze bevoegdheid krijgt van een rvc, die gewoon 0,0 voetbal know-heeft. Als ik de rvc was geweest, had ik gezegd: jongens, laten we dit beschouwen als een overgangsjaar en laten we niet de hele spaarpot leeg schudden. Wat er nu is gebeurd, is voor mij één groot raadsel. Dat zomaar iemand van buitenaf, die we met z'n allen niet kennen, de bevoegdheid krijgt om twaalf nieuwe spelers te halen."

Volgens Molenaar is er sprake van wanbeleid. Hij ziet de nabije toekomst sowieso somber in. "De rvc van Ajax bestaat uit allemaal mensen die echt niet weten of er lucht of zand in een bal zit. Dan vraag je om ellende en dat is gebeurd bij Ajax. Het gaat nog minder worden, zeker. Dat wat opgebouwd is, via de Cruijff Revolutie en in de opleiding, dat is allemaal in de tijd sinds Overmars weg is afgebroken. Dat gaat je jaren kosten om dat weer terug te krijgen."