De Telegraaf: 'Feyenoord drukt prijzen, bij Ajax geld met bakken naar buiten'

De Telegraaf: 'Feyenoord drukt prijzen, bij Ajax geld met bakken naar buiten'

23 september 2023 om 08:55

Het verschil in transferuitgaven tussen Feyenoord en Ajax wekt verbazing. De Telegraaf vraagt zich zaterdag af waarom de landskampioen slechts 36 miljoen euro kwijt was aan twaalf nieuwe spelers, terwijl Sven Mislintat voor hetzelfde aantal spelers liefst 109 miljoen uitgaf.

De krant neemt Josip Sutalo en Luka Ivanusec als voorbeeld. De Kroaten kwamen beide van Dinamo Zagreb naar de Eredivisie, zijn ongeveer even oud (23 om 24) en speelden respectievelijk al tien en zestien interlands. De Telegraaf haalt aan dat Ivanusec een transferwaarde had van ongeveer 13,5 miljoen euro, maar Feyenoord betaalde een vast bedrag van acht miljoen. Sutalo kostte minstens 20,5 miljoen. Dat bedrag 'deed iedereen in Kroatië versteld staan', aldus de krant.

'Niet alleen is er een exorbitant prijsverschil in de transfers van beide spelers, er lijkt ook een totaal andere onderhandelingstactiek te zijn geweest. Feyenoord heeft er alles aan gedaan om de speler voor een bedrag onder zijn transferwaarde weg te halen en dat is met geduld en een charme-offensief naar de speler toe geweldig gelukt', concludeert De Telegraaf. 'Bij Sutalo betaalde Ajax een bedrag dat juist bóven zijn transferwaarde lag. Waar Te Kloese er vijf miljoen afknabbelde, betaalde Mislintat miljoenen meer.'

De Telegraaf oordeelt dat hier bij Ajax structureel sprake van was. Ook bij Georges Mikautadze, Chuba Akpom, Gastón Ávila en Carlos Forbs zou het geld 'met bakken uit de ramen van de Johan Cruijf Arena zijn gegooid'. Tot slot wijst de krant op de verschillen in salaris. 'Bij Feyenoord verdient geen van de sterspelers meer dan 2 miljoen euro. Bij Ajax is dat voor de grootste namen het twee- of drievoudige.'

Ondanks de forse uitgaven noteerde Ajax wel een dikke plus op de transfermarkt. Er werd voor zo'n 156 miljoen verkocht. Bij Feyenoord lagen de inkomsten en uitgaven op de transfermarkt gelijk: 36 miljoen.