Franse media lyrisch over 'Marseille-nachtmerrie' van Ajax: 'Een XXL-prestatie'

Franse media kritisch op Ajax-dissonant: 'Nog slechter dan zijn voorganger'

22 september 2023 om 07:23
Laatste update: 22 september 2023 om 07:26

Ajax en Olympique Marseille hebben elkaar donderdagavond in bedwang gehouden (3-3). Waar de aanloop naar de wedstrijd in Amsterdam chaotisch was, heerste er ook grote onrust bij de Fransen. Franse media kunnen leven met het gelijkspel.

In de Johan Cruijff Arena kwam Ajax al vroeg op 2-0. Nog voor rust werd deze voorsprong weggegeven en na rust scoorden beide ploegen nog één keer. L'Équipe spreekt van een 'gekke wedstrijd'. 'Olympique Marseille, dat in een gigantische crisis zat, heeft na een zeer spectaculaire wedstrijd een punt gepakt.' Het medium zag een L'OM dat 'nooit opgaf'. 'Wel is het onverklaarbaar hoe Steven Berghuis zo vrij stond om vanaf de rand van de zestien raak te schieten.'

RMC Sport noemt het duel in Amsterdam 'gek en onsamenhangend'. 'Met vier tegengoals in de eerste vijf duels heeft het de beste defensie van de Ligue 1, maar met drie tegengoals bewees l'OM dat de weinige zekerheden onder Marcelino met zijn vertrek zijn verdwenen. In aanvallend opzicht was Marseille echter in staat om de defensie van Ajax op elk gewenst moment onder vuur te nemen.'

Van La Provence krijgt Ajax als team het cijfer 5. Linksback Renan Lodi komt er met een 4 slecht vanaf en dat houdt verband met de sterke Carlos Forbs. 'Hij was veel te passief voor Forbs. De Braziliaan had grote moeite met de snelheid van de Ajacied. Aanvallend kon hij daardoor vrijwel niets inbrengen.'

'Nog slechter dan zijn voorganger'
Foot Mercato beoordeelt alle Ajax-spelers. Invaller Silvano Vos, die er met een rode kaart vanaf werd gestuurd, krijgt het laagste cijfer: 2. Jay Gorter (4,5), Anton Gaaei (3,5), Josip Sutalo (4), Jorrel Hato (4,5), Borna Sosa (5) en Benjamin Tahirovic (3) krijgen eveneens een onvoldoende. Met name Vos krijgt ervan langs. 'Bij zijn Europese debuut deed hij het nog slechter dan zijn voorganger.'

Forbs is volgens de website de uitblinker. Hij krijgt een 8. 'Van begin tot eind maakte het ex-Manchester City-wonderkind het verschil aan de rechterkant. Een complete wedstrijd van de Ajax-aanvaller.'

'XXL-prestatie'
Onze Mondial roept Forbs uit tot 'top' van de wedstrijd en Brian Brobbey tot 'flop'. 'Hij was onzichtbaar in de eerste helft', wordt er geschreven over de Ajax-spits. 'Ondanks de zwakke Marseille-defensie werd hij niet een keer gevaarlijk. Hij deed veel te weinig mee aan het aanvalsspel.' Forbs krijgt een flinke lading complimenten. 'Samen met Pierre-Emerick Aubameyang de man van de wedstrijd. Het is simpel: Forbs was een nachtmerrie voor de Marseille-verdediging. Hij maakte een doelpunt en gaf een assist: een XXL-prestatie!'