Feyenoord favoriet geacht: 'Goed moment om Celtic te treffen'

Celtic mist 'groot gevaar' tegen Feyenoord: 'Zijn afwezigheid een klap'

19 september 2023 om 19:08
Laatste update: 19 september 2023 om 19:08

Celtic won voor de interlandbreak van aartsrivaal Rangers FC, maar leeft toch met flink wat zorgen toe naar de Champions League-wedstrijd tegen Feyenoord. Dat vertelt de Schotse voetbalverslaggever Stewart Fisher, die de Rotterdammers als lichte favoriet beschouwt, in gesprek met VoetbalPrimeur.

Celtic domineert al ruim een decennia het Schotse voetbal. Tussen 2012 en 2020 werden liefst negen opeenvolgende landstitels behaald. In 2021 stak het opgeleefde Rangers even een spaak in de groen-witte wielen, maar onder de uiterst succesvolle manager Ange Postecoglou werden de verhoudingen razendsnel hersteld. Nu de Australiër is vertrokken naar Tottenham Hotspur, moet Brendan Rodgers de hegemonie van The Boys voortzetten.

"Die overgang is niet bijzonder soepel verlopen. Misschien was dat sowieso onwaarschijnlijk, omdat de fans van Celtic erg ontevreden waren over de manier waarop Rodgers de club verliet voor Leicester City in 2019", zegt Fisher, werkzaam voor The Scottish Sun. "Hoe succesvol Rodgers in zijn vorige periode ook was - hij won elke binnenlandse competitie waaraan hij deelnam, ook al was Rangers toen minder sterk – Postecoglou is a hard act to follow. Diens speelstijl, met hoge pressing en naar binnen komende backs, is moeilijk te evenaren."

Personele problemen Celtic
Rodgers werd ook geconfronteerd met een gemankeerde selectie. "Het heeft niet geholpen dat het team gedecimeerd is door blessures. Celtic mist zijn belangrijkste verdedigers met Cameron Carter-Vickers en Maik Nawrocki, en nu is ook Liel Abada zo'n vier maanden uitgeschakeld." Het gemis van de Israëlische vleugelspits, die al eens werd gelinkt aan Ajax, weegt zwaar. "Zijn afwezigheid is een grote klap vanwege het wegvallen van Jota eerder", doelt hij op de Portugese smaakmaker die voor dertig miljoen euro naar het Saudische Al Ittihad vertrok. "Abada was vanwege zijn snelheid een groot gevaar op de counter, hoewel hij geen traditionele technische vleugelspeler is."

Zonder het tweetal moeten Celtic en Rodgers plots schakelen. "De andere opties op de vleugels hebben zich nog niet bewezen op dit niveau. Honduras international Luis Palma en Portugal O21-speler Paulo Bernardo ogen veelbelovend, maar ze maakten pas dit weekend hun debuut." De twee vielen in tijdens de 3-0 zege op Dundee. Hyun-Jun Yang vormde een voorhoede met Kyogo Furuhashi en Daizen Maeda. "Yang heeft net zijn eerste interland voor Zuid-Korea gespeeld." Met vermoedelijk Lutsharel Geertruida en Quilindschy Hartman krijgen zij bovendien niet met de minste Feyenoord-spelers te maken.

De blessureperikelen en het vertrek van Postecoglou en Jota verklaren de toch wat moeizame seizoensstart van Celtic. "Ze zijn het seizoen niet bijzonder goed begonnen, nee. Ze werden door Kilmarnock uitgeschakeld in de Viaplay Cup en speelden 0-0 gelijk tegen een uit vorm St. Johnstone, voorafgaand aan de zege op Rangers. Het team is nog zoekende naar wat Rodgers van ze verlangt en het baltempo lag te laag. Maar hij is een zeer ervaren manager en de 1-0 zege op Ibrox heeft de druk drastisch verlaagd. De meeste fans zijn ervan overtuigd dat Rodgers het uiteindelijk op de rit krijgt."

Voorlopig moet Rodgers echter roeien met de riemen die hij heeft. Daar hoopt Feyenoord van te profiteren. "Gezien de blessures in de verdediging, liggen er daar kansen voor Feyenoord. De kans is groot dat Gustaf Lagebielke en Liam Scales centraal achterin starten, maar zij oogden kwetsbaar tegen Rangers. Nat Phillips, die werd gehuurd van Liverpool, zou erin kunnen komen, maar hij speelde pas één helft tegen Dundee dit weekend. Overigens maakte Joe Hart een aantal belangrijke reddingen tegen Rangers, maar ook hij is niet onfeilbaar."

Gevaarlijke Aziatische aanval
Fisher somt op wie wel tot de steunpilaren worden gerekend op Celtic Park. "Het team is al zo vroeg ontregeld, dat ze hun ritme nog moeten vinden. Maar Furuhashi beweegt heel goed en is met afstand de beste spits in Schotland. Hij is ook in Europa in staat om te scoren." De teller van de Japanse international staat na vijf competitieduels op vier treffers. "Aanvoerder Callum McGregor, een Schots international, zorgt voor kwaliteit op het middenveld en naast hem heeft Matt O'Riley het vermogen om zijn steentje bij te dragen. Reo Hatate is ook erg talentvol op het middenveld, al moet hij zijn topvorm nog vinden na een blessure en verwacht Rodgers meer van hem."

Overigens zijn Furuhashi en Hatate twee van de in totaal vijf Japanse spelers in de selectie van de Schotse kampioen. "Hun landgenoot Maeda brengt enorm veel energie. Hoewel Rodgers uiteindelijk naar een op balbezit georiënteerde speelstijl wil, hebben ze flink wat snelheid in de counter met Furuhashi en Maeda."

Feyenoord favoriet
Ondanks de 3-0 zege op Dundee, heeft Fisher het gevoel dat het Champions League-duel met Feyenoord te vroeg komt voor Celtic. "Ik denk dat het voor Feyenoord een goed moment is om Celtic te treffen vanwege de problemen achterin. Ik zie Feyenoord een kleine zege boeken, waarin beide teams scoren", voorspelt hij. De Schotse journalist weet wel dat de Rotterdammers spitsen Santiago Gimenez en Ayase Ueda missen. "Elke blessure van Feyenoord, zeker voorin, is een meevaller voor Celtic vanwege de eigen problemen."

De Rotterdammers steken evenwel in blakende vorm in de vorm in de Eredivisie. "En ik sla de standaard in de Nederlandse competitie momenteel veel hoger aan dan in de Schotse competitie, dat kan het verschil maken."