Wedstrijdverslagen EK-kwalificatie

EK-kwalificatie: Italië doet goede zaken, België kan EK ruiken, Spanje op stoom

12 september 2023 om 22:18
Laatste update: 12 september 2023 om 23:52

Italië heeft dinsdagavond goede zaken gedaan in de strijd om plaatsing voor het EK 2024. Concurrent Oekraïne werd moeizaam met 2-1 verslagen. België had geen enkele moeite met Estland in de jubileumwedstrijd voor Jan Vertonghen, terwijl Spanje tegen Cyprus vrolijk doorging waar het afgelopen vrijdag al mee was begonnen: scoren.

Italië - Oekraïne
Engeland gaat momenteel ongenaakbaar aan kop in Groep C. De strijd om het tweede ticket gaat voorlopig dan ook tussen Italië en Oekraïne, die dinsdagavond tegenover elkaar stonden. De Europees kampioen van 2021 begon uitstekend. Davide Frattesi scoorde al na twaalf minuten spelen. Na een klein halfuur verdubbelde de middenvelder van Internazionale de voorsprong.

Een grote score bleef echter uit. Sterker nog: de bezoekers kwamen terug in de wedstrijd. Andrii Yarmolenko strafte een grote fout van Federico Dimarco af. De Italianen trokken de winst uiteindelijk over de streep, waardoor het momenteel zeven punten heeft. Evenveel als Oekraïne, dat één wedstrijd minder heeft gespeeld.

België - Estland
Jan Vertonghen speelde dinsdagavond zijn 150e wedstrijd voor België, in eigen land tegen Estland. De ervaren verdediger zette deze mijlpaal extra luister bij door al na vier minuten raak te koppen uit een hoekschop. Leoandro Trossard zette de Belgen na achttien minuten spelen op 2-0 met een fraai schot.

In de tweede helft pikte Romelu Lukaku ook nog twee treffers mee, waarna Charles De Ketelaere voor de 5-0 eindstand zorgde. PSV'er Johan Bakayoko bleef negentig minuten op de bank. Door de zege hebben de Rode Duivels nu dertien punten uit vijf duels. Daarmee gaan ze samen met Oostenrijk aan kop in Groep F. Naaste achtervolger Zweden heeft liefst zeven punten minder.

Spanje - Cyprus
De aanvalsmachine van Spanje draaide dinsdagavond, net als vier dagen terug in Georgië (1-7 winst), wederom op volle toeren. Cyprus moest liefst zes treffers incasseren. Na doelpunten van Gavi en Mikel Merino in de eerste helft, kwam de ploeg van bondscoach Luis de la Fuente in het tweede bedrijf pas écht op stoom.

Joselu, Ferran Torres (twee keer) en Álex Baena tilden de score uiteindelijk naar 6-0. De Spanjaarden hebben nu negen punten verzameld uit vier wedstrijden. De koploper van Groep A is echter Schotland, dat de eerste vijf wedstrijden foutloos bleef.