KNVB-betaling wekt verbazing: 'Zo houd je een verwerpelijk verdienmodel in stand'
Het OM (ministerie van Justitie en Veiligheid) is niet te spreken over de beslissing van de KNVB om naar verluidt één miljoen euro losgeld te over te maken aan cybercriminelen. Daarnaast stelt de voorzitter van privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens dat met de transactie een 'verwerpelijk verdienmodel' in stand wordt gehouden.
Dinsdag werd bekend dat de KNVB losgeld heeft betaald aan cybercriminelen die in april van dit jaar wisten in te breken in het ICT-netwerk van de Nederlandse voetbalbond. De Telegraaf wist te melden dat er afspraken zijn gemaakt met ransomware-groep Lockbit, om zo te voorkomen dat er vertrouwelijke documenten op straat komen te liggen.
Die beslissing wordt niet gewaardeerd door Aleid Wolfsen, voorzitter van Autoriteit Persoonsgevens. Hij laat tegenover De Telegraaf weten dat het betalen van het geëiste losgeld niet de garantie geeft dat je data ook daadwerkelijk niet wordt doorverkocht. "Als je losgeld betaalt, dan geef je het signaal af dat hacken loont. Zo houd je een verwerpelijk verdienmodel in stand."
De AP en het ministerie van Veiligheid en Justitie raadt het betalen van losgeld dan ook af. Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat het geen garantie is dat je je gegevens helemaal terugkrijgt. De KNVB wil vooralsnog niet reageren.