Van der Vaart: 'Moeten winnen van Griekenland is natuurlijk een beetje triest'

Van der Vaart: 'Dat doen ze niet meer, je hebt ook wel een beetje boefjes nodig'

7 september 2023 om 13:53
Laatste update: 7 september 2023 om 14:00

Rafael van der Vaart noemt het 'triest' dat het Nederlands elftal donderdagavond al een do-or-die-duel speelt met Griekenland. Volgens de voormalig voetballer zegt het veel over de status van Oranje

Het EK-kwalificatieduel met het Zuid-Europese land zal cruciaal zijn voor Nederland, aangezien het op plek vier staat. "Het is natuurlijk best een beetje triest dat je nu al in de situatie zit dat je móét winnen van Griekenland", zei Van der Vaart bij Op1. Nederland verloor met ruime cijfers van Frankrijk: 4-0. Ook werd er 'slechts' met 3-0 gewonnen van Gibraltar. "Ze zijn gewoon niet goed gestart. Koeman is zoekende met de opstelling. Er zijn heel veel spelers die niet in vorm zijn. Griekenland is wel écht een moetje. Maar als je dít niet wint, dan verdien je het ook niet."

Volgens Van der Vaart moeten de jonge talenten de kans krijgen van bondscoach Ronald Koeman. "We hebben heel veel jonge talenten. Noa Lang, Xavi Simons die ik echt geweldig vind. Dat zijn wel spelers waarop we moeten gaan bouwen de komende jaren, dus ik hoop er een beetje op dat zij veel gaan spelen. Niet zeggen dat ze nog jong zijn en de druk niet aan kunnen."

Van der Vaart is van mening dat Oranje meer 'boefjes' nodig heeft. "Wij gingen vroeger in het hotel altijd eerst kijken waar de brandtrap was, om even van het trainingskamp weg te sneaken. Dat doen ze allemaal niet meer. Je hebt ook wel een beetje boefjes nodig."