Van Dijk over aanspreekcultuur bij Oranje

Van Dijk over cultuur bij Oranje: 'Deze generatie zoekt het meer in het positieve'

7 september 2023 om 07:10
Laatste update: 7 september 2023 om 07:16

Ronald Koeman gaf in aanloop naar het duel van Oranje met Griekenland aan dat het allemaal wat harder en directer mag, een mening die Virgil van Dijk deelt. De aanvoerder van het Nederlands elftal stelt dat de huidige generatie het wellicht wat meer 'in het positieve zoekt'. 

"Het moet in alle opzichten beter", aldus Van Dijk in gesprek met het Algemeen Dagblad. De centrumverdediger doelt daarmee op de wedstrijden van Oranje in de Nations League tegen Kroatië (4-2 nederlaag) en Italië (3-2 nederlaag) van afgelopen juni. "Daar zijn we ons ook heel erg van bewust. We zijn nu kort bij elkaar, maar met de bondscoach is daar al veel over gesproken de laatste tijd. In dat opzicht is de voorbereiding al een tijdje bezig."

Dat het volgens Koeman wel wat harder en directer mag, kan Van Dijk wel begrijpen. "Deels heeft dat met verschillende generaties te maken", vervolgt de speler van Liverpool. "Deze spelers willen elkaar absoluut beter maken, zeker, we zijn daar continu mee bezig, maar deze generatie zoekt dat van nature misschien wat meer in het positieve. Door elkaar een goed gevoel te geven, kom je samen verder. Dat is een beetje de gedachte. Misschien kan het allemaal wel wat directer, ja. Je hoeft elkaar niet meteen af te breken, maar de lat moet wel hoog blijven liggen. Hoger ook dan in de laatste paar interlands."

Voor Oranje is het duel met Griekenland, dat met één wedstrijd meer gespeeld drie punten meer heeft, van groot belang. Ondanks dat de inzet groot is, waakt Van Dijk voor een situatie met teveel druk. "De druk van buitenaf, alle meningen over ons: het beste is om ons te richten op waar we invloed op hebben. Dat is altijd het voetbal. Presteren op het veld. We zullen samen alle voorwaarden moeten scheppen om deze wedstrijden te winnen, zowel van Griekenland als zondag van Ierland."