AZ meldt zich bij Feyenoord, Ajax en PSV: Alkmaarders gaan Europese groepsfase in

AZ met pijn en moeite en na strafschoppen naar Conference League-groepsfase

31 augustus 2023 om 21:57

AZ gaat naast Feyenoord, PSV en Ajax de Europese groepsfases in. Na een gelijkspel in Alkmaar won de ploeg van Pascal Jansen in een spectaculaire wedstrijd met de hakken over de sloot - na een 3-3 eindstand en na een strafschoppenserie - van SK Brann. Vrijdag weet AZ wie in de groepsfase van de Conference League de tegenstander wordt.

Na een aftastende openingspase pakte AZ het initiatief. Direct daarna kwamen de Alkmaarders via Mayckel Lahdo op voorsprong. Zijn lage schot was onhoudbaar voor Brann-doelman Matias Dyngeland. Nog binnen het halfuur verdubbelde AZ via een afstandsschot van Sven Mijnans de marge. Het duel leek daarmee in het slot te zitten, maar niets bleek minder waar.

In de blessuretijd van het eerste bedrijf deden de Noren iets terug via Fredrik Pallesen Knudsen. De dubbele wissel die Brann in de theepauze doorvoerde resulteerde aanvankelijk niet in het gewenste resultaat. Vijf minuten na rust tekende Ruben van Bommel met een bekeken schuiver voor de 1-3 en daarmee gaf hij AZ weer wat lucht. Toch gingen de Alkmaarders nog zenuwslopende minuten tegemoet.

Uit een aantal mogelijkheden van AZ kwam niet de 1-4 voort, aan de andere kant viel de aansluitingstreffer wel. Joachim Soltvedt schoot een vrije trap prachtig in de kruising en verschalkte daarmee Mathew Ryan. Brann drukte door en kreeg loon na werken. Acht minuten voor tijd maakte Japhet Sery Larsen de gelijkmaker. AZ had geen antwoord meer in huis, waardoor er een verlenging moest komen.

In de verlenging moest AZ vooral tegenhouden. De ploeg van Jansen probeerde er een slotoffensief uit te persen, maar deze kwam niet van de grond. In de blessuretijd van de verlenging kreeg Brann een rode kaart. AZ kon niet meer profiteren van een man meer op het veld, waardoor strafschoppen moesten uitwijzen wie er naar de groepsfase van de Conference League gaat.

Deze werden beter genomen door AZ: 5-6. De zesde penalty van Brann werd gestopt door Ryan, waarna Penetra de beslissende strafschop maakte.