De Jong floreert in Eindhoven

De Jong floreert in Eindhoven: 'Die tien meter maakt een wereld van verschil'

30 augustus 2023 om 10:40

Luuk de Jong is bezig aan een prima seizoensstart voor PSV en zal woensdagavond die lijn willen doortrekken. De spits staat met zijn ploeg tegenover Rangers FC en moet in eigen huis winnen om de Champions League te halen. 

Huub Stevens, voormalig PSV-trainer, ziet dat De Jong excelleert onder het aanvallende systeem van Peter Bosz. "Het spelsysteem van Bosz past bij hem", stelt Stevens tegenover NU.nl. "Ook voor De Jong was het aanpassen, maar dat heeft hij rap gedaan." Door het systeem van Bosz staat de ploeg iets hoger en moeten de aanvallers minder afstand overbruggen bij een aanval. "Die tien meter lijkt weinig, maar is voor een spits een wereld van verschil. PSV speelt dichter bij het vijandelijke doel, De Jong krijgt meer kansen. Hij kan nu ook eerder gevonden worden op zijn hoofd. Dat is zijn grote wapen."

Ook Aad de Mos ziet dat De Jong weer volledig is opgeleefd in Eindhoven. "Hij moest vaak 80 meter overbruggen om na een tegenaanval bij het vijandelijke doel te komen. Die speelstijl kost veel kracht en energie, die je voornamelijk wil bewaren voor het aanvallende deel."

Het vertrek van Xavi Simons was een grote teleurstelling in de lichtstad, maar heeft ook zo zijn voordelen, aldus Stevens. "Nu komt het gevaar van beide flanken, via Noa Lang én Johan Bakayoko. En de backs komen er constant overheen. Verdedigers van de tegenstander zijn nu met alle spelers van PSV zoet. Voorheen konden ze zich makkelijker op de ploeg instellen", besluit de trainer. PSV trapt vanavond om 21.00 uur af tegen Rangers. 

Bekijk nu de nieuwste aflevering van #DoneDeal de podcast. Vrijdag, op Deadline Day, zijn we twee keer live, om 10.00 uur en 16.00 uur!