Nieuwe coëfficiëntenmissie: voorsprong op Frankrijk groeit, vier CL-tickets lonken

Nieuwe coëfficiëntenmissie: voorsprong op Frankrijk groeit, vier CL-tickets lonken

17 augustus 2023 om 22:40
Laatste update: 17 augustus 2023 om 22:55

Na een lange zomer is ook het nieuwe coëfficiëntenseizoen weer in volle gang. Nadat Nederland zich vorig seizoen verzekerde van de zesde plek - en dus een extra Champions League-ticket - ligt er dit seizoen nog veel meer moois in het verschiet. Dat heeft ook alles te maken met de goede resultaten van PSV, AZ en FC Twente.

Na een lange strijd met Portugal vond er vier maanden geleden een groot coëfficiëntenfeest plaats: de nummer twee van dit Eredivisie-seizoen mag direct naar de Champions League, terwijl er ook een zesde team uit Nederland Europa in zal gaan. Toen werd al duidelijk dat we in de nieuwe jaargang een serieuze gooi naar de vijfde plek kunnen doen.

Die vijfde plek zou ons enorm veel opleveren. Als Nederland ook Frankrijk achterhaalt, liggen er vier startbewijzen voor het miljardenbal in het verschiet, waarvan één voor de voorrondes. Ook mag de Eredivisie dan maar liefst zeven teams afleveren in Europa. De details over die vijfde plek zijn te vinden in onderstaande video. 

Duimen voor PSV, Ajax, AZ en Twente
Dit seizoen heeft Nederland dus twee doelen op de UEFA-coëfficiëntenlijst: ervoor zorgen dat Portugal achter ons blijft en Frankrijk definitief verslaan, waardoor we de vijfde (!) competitie van Europa worden. We zijn al aardig op weg om dat werkelijkheid te laten worden: in de huidige tussenstand op de coëfficiëntenlijst staan we zelfs al vijfde, met 1.5 coëfficiëntpunt meer dan de Fransen.

PSV, AZ en Twente boekten deze week allemaal overwinningen in Europa, waardoor ze naar de laatste voorronde van de Champions en Conference League gaan. Dat levert dus ook weer punten op, maar het is vooral belangrijk dat de Nederlandse teams de voorrondes doorkomen. Dan kunnen die clubs in de groepsfase nog meer punten kunnen gaan pakken. Overwinningen in het hoofdtoernooi zijn twee keer zo veel waard als in de voorrondes, terwijl de teams dan ook verzekerd zijn van minimaal zes duels om te presteren. Daarnaast liggen er dan bonuspunten in het verschiet. 


Als PSV de Champions League haalt, is Nederland in één klap 0.800 punt rijker op de coëfficiëntenlijst

PSV, Ajax en AZ zijn in hun komende duels met respectievelijk Rangers FC, Ludogorets en SK Brann de favoriet. FC Twente is echter de underdog tegen Fenerbahçe. Het zou al een tegenvaller zijn als de Tukkers de Conference League niet halen. Als dat gebeurt, heeft Nederland nog maar vier teams over en is er geen ruimte meer voor de andere ploegen om te falen in de laatste voorronde. Alleen dan blijven we een zeer goede kans maken om Frankrijk definitief van de troon te stoten.

Portugal voorlopig gezien
Daarentegen moet het wel heel raar lopen, willen we plek zes nog uit handen geven. Het gat bedraagt nu maar liefst zes volle punten, terwijl Portugal al twee van zijn zes teams kwijt is in Europa: FC Arouca en Vitória Guimarães zijn meteen uit de voorronde van de Conference League geknikkerd. Alle Portugese overwinningen zijn dit seizoen ook minder waard dan die van Nederland, doordat de Zuid-Europeanen nu nog een team meer hebben in Europa.


De spelers van Vitória balen na hun Europese uitschakeling. Daarmee bewijzen ze Portugal een slechte dienst op de coëfficiëntenlijst

Daardoor zou Portugal de zesde plek alleen bij unieke Europese prestaties weer terug kunnen veroveren, terwijl de Eredivisie-clubs in dat geval massaal zouden moeten falen. We kunnen ons dus nog niet rijk rekenen, maar feit is wel dat de aandacht voorlopig volledig uit kan gaan naar de strijd met Frankrijk. De Champions League-uitschakeling van Olympique Marseille was dan ook een welkome meevaller. Frankrijk loopt daardoor een extra bonus voor de Champions League-groepsfase mis, terwijl PSV die wel nog kan pakken voor Nederland. Daarnaast moet Marseille vrezen voor een zware loting in de Europa League.

Al met al mogen we nu stellen dat Nederland de favoriet is in de strijd om plek vijf. Dat is een uniek gegeven, maar dat kan zo weer veranderen. De meeste Franse teams komen pas vanaf de groepsfase in actie, dus dan wordt het nóg spannender. Om de vijfde plek zo goed mogelijk te verdedigen, is het dus cruciaal dat PSV, Ajax en AZ hun favorietenrol waarmaken, terwijl een stunt van FC Twente op de lange termijn zelfs het verschil kan gaan maken. Het vervolg: volgende week, tijdens de volgende ronde aan Europese voorrondes.

De posities rondom Nederland op de huidige coëfficiëntenranking
5. NEDERLAND 53.600 (2.300) (5/5)
6. Frankrijk 52.081 (1.500) (6/6)
7. Portugal 47.316(2.000) (4/6)