'Rvc van Ajax klopte aan bij Rijkaard voor ceremoniële rol in Ajax-bestuur'

'Ajax klopte aan bij Rijkaard voor ceremoniële rol in Ajax-bestuur'

3 augustus 2023 om 11:31
Laatste update: 3 augustus 2023 om 12:29

Ajax heeft vóór het aandragen van Alex Kroes ook Frank Rijkaard gepolst voor een rol in het clubbestuur. Volgens het Algemeen Dagblad zou het hierbij gaan om een 'ceremoniële rol', vanwege de geringe bestuurlijke ervaring van de voormalige topvoetballer.

De raad van commissarissen bij Ajax, onder leiding van Pier Eringa, wilde uiterlijk begin augustus een nieuwe algemeen directeur aanstellen na het vertrek van Edwin van der Sar. Als belangrijkste voorwaarde wilde de club op die positie het Ajax-dna opkrikken. Het liefst moest die nieuwe directeur ook bestuurlijke ervaring hebben, maar dat leek lange tijd niet haalbaar.

Daarom werd Rijkaard benaderd om een andere rol in dat bestuur aan te nemen. De oud-speler van onder meer Ajax en AC Milan heeft weinig bestuurlijke ervaring, waardoor de club een meer 'ceremoniële rol' voorstelde. De Amsterdammers vingen bot bij Rijkaard en de rvc van Ajax besloot deze week Kroes voor te dragen.

Kroes speelde nooit een wedstrijd voor Ajax 1, maar hij brengt zeker Ajax-dna in het bestuur. De beleidsbepaler, die overkomt van AZ, speelde lange tijd in de jeugdopleiding en voor de amateurtak van de Amsterdamse club. Ook is hij al dertig jaar lid van Ajax.