Klare taal over handelswijze Ajax: 'Dan sponsort men indirect de oorlog'

Klare taal over handelswijze Ajax: 'Dan sponsort men indirect de oorlog'

26 juli 2023 om 06:51
Laatste update: 26 juli 2023 om 06:52

Evgeniy Levchenko vindt het kwalijk dat Ajax probeert Eduard Spertsyan in te lijven. De Armeense middenvelder met een Russisch paspoort moet overkomen van FK Krasnodar. Levchenko, voormalig speler van onder meer FC Groningen, stelt dat Ajax bij daadwerkelijke koop indirect de oorlog sponsort.

Levchenko is voorzitter van de Vereniging Voor Contract Spelers (VVCS), maar spreekt in gesprek met De Telegraaf op persoonlijke titel. "Als Oekraïner ben ik bevooroordeeld, maar als Ajax Spertsyan van Krasnodar koopt, sponsort men indirect de oorlog", laat hij optekenen. Afgelopen weekend werd duidelijk dat de Amsterdammers een bod van tien miljoen euro en bonussen hebben uitgebracht op de 23-jarige middenvelder.

"Ik wil geen namen noemen, maar ik ben door veel clubs gebeld, omdat ze ermee worstelen of ze zaken kunnen doen met Russische clubs. Nee, Ajax heeft niét gebeld", aldus Levchenko. "Tegen iedereen die het horen wil, zeg ik dat het een morele kwestie is. Ik vind dat Nederlandse clubs geen bloed aan hun handen moeten willen hebben. Iedereen die geld naar Rusland overmaakt, participeert indirect in de oorlog."

Vorig jaar speelde Ajax nog een benefietwedstrijd tegen Shakhtar Donetsk. "Dat maakt de huidige handelswijze van Ajax voor mij onbegrijpelijk. Het is gek dat je achter Oekraïne zegt te staan en een jaar later indirect Rusland steunt", stelt Levchenko. "Natuurlijk snap ik ook het belang van Spertsyan en dat dit een mogelijkheid is om hem uit Rusland weg te halen. Maar ik zeg echt: Ajax, niet doen!"

'Overigens lijkt de Amsterdamse club inmiddels ook met de kwestie in haar maag te zitten', schrijft de ochtendkrant, die voetbalcommissaris Jan van Halst om een reactie heeft gevraagd. Van Halst verwees door naar directeur Maurits Hendriks, die met een 'onderbouwd antwoord' zou komen. Een woordvoerder van Ajax heeft laten weten dat de club niet op transfergeruchten in gaat. 

Luister nu de nieuwste aflevering van #DoneDeal de podcast - met Mahmoud El Boustati!