Tottenham gaat voor Slot: tien trainers die hem kunnen opvolgen bij Feyenoord
Feyenoord lijkt steeds meer rekening te moeten houden met een vertrek van succestrainer Arne Slot, die wordt begeerd door Tottenham Hotspur. VoetbalPrimeur denkt alvast mee met de Nederlandse kampioen en zet tien mogelijke opvolgers op een rij.
De interne kandidaat
Sipke Hulshoff
Hij is bij het grote publiek misschien niet heel bekend, maar in Rotterdam-Zuid lopen ze met hem weg. Als rechterhand van Arne Slot heeft Hulshoff op dit moment al een flinke vinger in de pap bij Feyenoord. Ook als assistent van Ronald Koeman bij Oranje wordt hij geprezen om zijn trainingsmethodes. De 48-jarige Fries staat dan ook te boek als innovatief en tactisch sterk.
Hulshoff kan niet bogen op een spelerscarrière en heeft geen ervaring als hoofdtrainer. Mocht Feyenoord verder willen op de ingeslagen weg, dan lijkt hij echter de ideale kandidaat. Al dan niet met een grote naam als Robin van Persie aan zijn zijde. "Als ik twee weken zou ontbreken, zou de training gewoon op dezelfde manier doorgaan met Sipke. We spreken dezelfde taal (..) We zien ook dezelfde kwaliteiten in spelers", zei Slot zelf tegen de Volkskrant.
Nederlandse trainers
Peter Bosz (Clubloos)
Het is een prikkelende gedachte: Feyenoord dat aan de haal gaat met Bosz. Hij werd als speler kampioen met de club, maar zijn tijd als technisch manager in De Kuip was geen succes. Als trainer timmerde hij daarna wel flink aan de weg. Onder zijn leiding kreeg Ajax weer kleur op de wangen, nadat hij ook indruk had gemaakt bij Heracles en Vitesse. Niet voor niets roept een deel van de Amsterdamse achterban al enige tijd om zijn naam.
Voor die Ajax-fans zou het wrang zijn als Feyenoord hem straks wel oppikt. Bosz staat bekend om zijn aanvallende speelstijl, gebaseerd op de Cruijff-filosofie. De verwijten zijn ook bekend: hij zou geen prijzen pakken en aanvallen met de achterdeur open. Zijn periodes bij Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen en Olympique Lyon pakten niet uit zoals gehoopt.
Pascal Jansen (AZ)
Jansen lijkt na zijn contractverlenging 'gewoon' bij AZ te blijven, maar het zou gek zijn als hij niet op het kandidatenlijstje van Feyenoord staat. Jansen stond Slot bij in Alkmaar en nam na diens vertrek het stokje over. Van een verwachte terugslag bleek geen sprake bij AZ, dat nog altijd meedraait in de top van de Eredivisie en zelfs Europees incidenteel hoge ogen weet te gooien. Dat bewijst de halve finale van de Conference League wel.
Jansen kent de werkwijze van Slot en staat voor een soortgelijke filosofie. Tegelijkertijd staan de verhoudingen tussen beide clubs al enige tijd op scherp. Een belletje van Feyenoord-directeur Dennis te Kloese zal vermoedelijk niet met gejuich ontvangen worden in het AFAS Stadion.
Giovanni van Bronckhorst (Clubloos)
Het voelt alweer als een eeuwigheid geleden: Giovanni van Bronckhorst maakte in 2017 een einde aan het lange wachten door Feyenoord naar de eerste landstitel in achttien jaar te leiden. Het clubicoon, die ook als speler een rijke carrière kende, bleek sowieso een prijzenpakker. Onder zijn leiding werd ook twee keer de KNVB Beker en twee keer de Johan Cruijff Schaal gewonnen. Dat terwijl Feyenoord in de jaren daarvoor zeker geen veelvraat was.
Met Van Bronckhorst weet Feyenoord maar al te goed wat het in huis haalt. Na zijn periode in De Kuip ging hij aan de slag bij Rangers FC. In Schotland kende de oud-international flinke pieken met de Schotse bekerwinst en het bereiken van de Europa League-finale, maar ook diepe dalen. Dat laatste zorgde afgelopen jaar voor zijn ontslag.
Dick Schreuder (PEC Zwolle)
Schreuder wist uiteindelijk nét niet het kampioenschap te veroveren in de Keuken Kampioen Divisie, maar de promotie werd wel op overtuigende wijze behaald door PEC. De broer van voormalig Ajax-trainer Alfred Schreuder blies de Blauwvingers in korte tijd nieuw leven in en wist de selectie naar zijn hand te zetten met een aanvallende en aantrekkelijke speelstijl. In dat licht past hij goed bij Feyenoord.
Schreuder geldt momenteel als één van de meest veelbelovende trainers in Nederland, maar zijn ervaring is gering. Wellicht dat Thomas van den Belt een goed woordje voor hem zou kunnen doen, want het zou toch een wat riskante zet zijn van de Rotterdammers.
Kees van Wonderen (sc Heerenveen)
Van Wonderen vierde als speler successen met Feyenoord door in 1999 de landstitel te winnen en in 2002 de UEFA Cup. De voormalig verdediger wordt daardoor nog altijd op handen gedragen. Het is evenwel de vraag of hij zich als trainer voldoende bewezen heeft, hoewel hij zijn carrière gestaag opbouwde. Hij was onder meer assistent bij FC Twente, coach van Oranje-jeugdelftallen en assistent van Ronald Koeman bij het Nederlands elftal, voordat hij op eigen benen kwam te staan.
De prestaties van Van Wonderen bij Go Ahead Eagles zijn bekend. De Deventenaren promoveerden en handhaafden zich knap onder zijn leiding. Heerenveen pikte hem op en is hard op weg naar een plekje in de play-offs. Toch wist Van Wonderen nog niet echt zijn handtekening onder de Friese ploeg te zetten en staat hij niet bekend om zijn aanvallende speelstijl, hoewel dat beeld iets aan het kantelen is.
Buitenlandse opties
Jon Dahl Tomasson (Blackburn Rovers)
Net als Van Wonderen maakte Tomasson deel uit van het team dat de UEFA Cup won. De Deen is ook nog altijd mateloos populair bij Het Legioen. Zijn eerste stappen in het trainersvak bij Excelsior (assistent) en Roda JC (hoofdtrainer) verliepen moeizaam, maar de voormalig aanvaller pakte de draad op. Zo ging hij in de leer bij Peter Bosz (Vitesse) en Age Hareide (Denemarken).
Tomasson kreeg vervolgens een nieuwe kans van Malmö FF, dat hij naar twee kampioenschappen op rij loodste. Blackburn Rovers ging vorige zomer met hem aan de haal, met een zevende plek in het Championship tot gevolg. Tomasson liet bij zijn laatste clubs duidelijk blijken dat hij van dynamisch combinatiespel houdt. Of zijn staat van dienst genoeg tot de verbeelding spreekt, is echter de vraag.
Ange Postecoglou (Celtic)
Rangers FC doorbrak in 2021 de hegemonie van Celtic in Schotland en dus ging het roer om bij het groen-witte deel van Glasgow. De keuze viel verrassend op de Australiër Postecoglou, die tot dan toe alleen succes had geboekt in eigen land en in Japan. Van zijn keuze kreeg de club echter geen seconde spijt. Celtic kroonde zich in 2022 en 2023 weer tot kampioen.
Postecoglou, die eerder onder meer bondscoach van Australië was, oogst waardering met zijn aantrekkelijke, aanvallende speelwijze, waarin veel positiewisselingen te zien zijn. Ook in de Premier League zou zijn succes al zijn opgevallen.
Kjetil Knutsen (FK Bodø/Glimt)
Knutsen is misschien wel de meest onbekende naam in deze lijst. Toch groeide Bodø/Glimt onder leiding van de 54-jarige Noor uit tot een topclub in eigen land. Knutsen leidde het team in 2020 en 2021 naar de eerste twee landstitels in de historie. Ook PSV maakte dit seizoen kennis met Bodø in de Europa League (1-1 en 2-1 zege).
Knutsen heeft een moderne, dynamische voetbalvisie. Net als met de hierboven genoemde Postecoglou zou Feyenoord na Slot weer een sterke tacticus in huis halen. Zijn grootste manco is zijn gebrek aan ervaring. Hij werkte nooit buiten Noorwegen en Bodö/Glimt is zijn eerste succesverhaal.
Jesse Marsch (Clubloos)
Feyenoord-directeur Dennis te Kloese werkte een aantal jaar in de Verenigde Staten en daarom zal de naam van Jesse Marsch hem wellicht te binnen schieten. Het blazoen van de 49-jarige Amerikaan liep de laatste jaren wat deukjes op doordat hij bij Leeds United en RB Leipzig al snel werd ontslagen. Bij die laatste club kwam hij terecht, nadat hij zich had opgewerkt binnen het Red Bull-imperium. Vooral bij Red Bull Salzburg was hij succesvol met twee keer de dubbel op rij.
Ondanks mindere periodes bij Leipzig en Leeds geldt Marsch niet voor niets als protegé van Ralf Rangnick, die na hun eerste kennismaking meteen onder de indruk was. De Amerikaan hanteert, vaak vanuit een 4-2-3-1, het typische Red Bull-spel met veel pressing.