Tegengeluiden voor beursgang Ajax: 'Exit van aandelenmarkt zou applaus opleveren'

Tegengeluiden voor beursgang Ajax: 'Exit van aandelenmarkt zou applaus opleveren'

11 mei 2023 om 09:59

Het is 25 jaar geleden dat Ajax een beursgenoteerd bedrijf werd als eerste voetbalclub in Nederland. Sindsdien is er veel aangepast bij de Amsterdammers, bijvoorbeeld meer financiële middelen. Toch is niet iedereen altijd even blij met die beursgang in Amsterdam.

Jeroen Slop oud-financieel directeur van Ajax, weet nog goed dat hij in de tijden van de beursgang Johan Cruijff moest tegenspreken. "Hij zij altijd: een zak geld kan niet voetballen", vertelt Slop tegen het Algemeen Dagblad over zijn gesprekken met Cruijff. "Maar een zak geld maakt wél dingen mogelijk die anders niet gekund hadden, zei ik dan altijd. Ik weet bijvoorbeeld niet of Ajax zou zijn geweest waar het nu is, zonder die beursgang."

Slop hoort als het slecht gaat met de club vaak negatieve geluiden van de fans over de beursgang. Maar daar wil hij toch echt een punt over maken. "Gaat het niet goed dan komen weer de geluiden dat die beursgang nergens goed voor is. Dan begint het roepen weer, vaak ongefundeerd. Gaat het goed, dan hoor je ze niet."

Sportmarketeer Frank van der Wall Bake ziet het anders. Hij denkt dat een beursexit Ajax juist heel veel complimenten op zou leveren. "Die beursgang tast ergens wel de belevenis van de sport aan. Als de geloofwaardigheid minder wordt, dan kan je dat wel fans gaan kosten. Een beursexit zou de club applaus opleveren."