Dit is Lamine Yamal: 'Mini Messi', rugzakje en verbreker van stokoud record

Dit is Lamine Yamal: 'Mini Messi', rugzakje en verbreker van stokoud record

10 augustus 2023 om 15:23
Laatste update: 10 augustus 2023 om 15:14

Vorig seizoen werd de zestienjarige Lamine Yamal de jongste Barça-debutant ooit, maar ook in de voorbereiding op het nieuwe jaar laat hij geweldige dingen zien. in de Trofeu Joan Gamper liet hij weer geweldige dingen zien. De toekomst ligt voor hem open, maar wie is dit toptalent, die met vijftien jaar, negen maanden en zestien dagen zijn debuut voor Barça maakte? VoetbalPrimeur zoekt het uit!

Yamal werd op 13 juli 2007 geboren in Mataró, een kustplaats ten oosten van Barcelona. Op vijfjarige leeftijd mocht hij gaan spelen in de wereldberoemde jeugdopleiding La Masía. Hij doorliep daarna alle jeugdteams bij Barcelona en werd in 2022 al bij het eerste elftal gehaald door trainer Xavi Hernández. Op zaterdag 29 april 2023 was het moment daar en maakte Yamal zijn debuut in de hoofdmacht.

In de voorbereiding op het seizoen 2023/2024 liet hij ook weer van zich horen. Onder ander Sergio Reguillon van Tottenham Hotspur moest eraan geloven. De Spaanse landgenoot van Yamal kreeg een heerlijke passeeractie van de jongeling voor zijn kiezen.

De aanvaller, die over de Spaanse nationaliteit beschikt, heeft een Marokkaanse vader. Zijn moeder komt uit Equatoriaal-Guinea. Toch speelde hij al zijn jeugdinterlands voor Spanje. Hij kwam al uit voor Spanje O15, O16, O17 en O19. Zolang hij nog niet is uitgekomen voor Selección, mag hij nog kiezen voor welk land hij zijn interlands speelt.

Contract
Bij Barcelona is de regel dat je pas een profcontract mag tekenen vanaf je zestiende en dus moest de club nog even wachten. Alle seinen staan in ieder geval op groen, want de aanvaller is voornemens om zijn toekomst nog langer aan zijn droomclub te verbinden. Volgens transferexpert Fabrizio Romano gaat hij een deal tekenen tot juni 2026.

Extra aandacht
Yamal krijgt bij zijn club genoeg aandacht van zijn trainers en volgens SPORT ligt niet alleen zijn talent daaraan ten grondslag. In maart werd hij nog op een jeugdtoernooi naar huis gestuurd omdat hij de regels overtrad. De jongeling werd disciplinair geschorst en moest een aantal wedstrijden toekijken. FC Barcelona heeft sindsdien besloten de teugels wat strakker in handen te hebben.

Youth League
Voor veel Alkmaarse voetbalfans zal Yamal nog bekend voor zijn gekomen. De linksbenige aanvaller speelde namelijk met Barcelona O19 tegen AZ O19 in de Youth League. De Catalanen gingen met 3-0 ten onder tegen de uiteindelijke winnaar van het toernooi. In die Youth League kwam de aanvaller uiteindelijk tot nul doelpunten in de zes wedstrijden die hij speelde. Yamal kan zowel in de spits als op de flanken uit de voeten en dit seizoen maakte tot nu toe hij acht goals in 28 wedstrijden voor de O19 van Barcelona.

Lionel Messi
Al sinds jongs af aan wordt Yamal op de opleiding vergeleken met het beste eindproduct van La Masía, Lionel Messi. Door Spaanse media wordt hij al 'Mini Messi' genoemd. De vergelijking met de Argentijnse legende in Barcelona wordt vooral getrokken door de lenigheid en dribbelkwaliteiten van Yamal. 

Recordbreker
Met zijn debuut schoot Yamal een stokoud record uit de boeken. Voor 29 april 2023 was Vicente Martínez met zestien jaar, negen maanden en zeven dagen de jongste debutant van Barcelona. Martínez had het record sinds 1941 in handen. Eerder dit seizoen brak Yamal ook het record van de jongste speler in de Youth League. De buitenspeler pakte dit record af van Ilaix Moriba. 

Yamal was zelf nog het meest gelukkig met zijn debuut voor het eerste van Barcelona. 'Dromen komen dus echt uit. Ik ben blij dat ik mijn debuut in dit shirt heb mogen maken. Dank jullie wel fans voor de steun. Ik zal enorm hard blijven werken. Hup Barça', luidt zijn reactie op zijn eigen Instagram. Op dat platform is Yamal ook al een ster met 970.000 volgers op zijn profiel.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door lamine yamal (@lamineyamal)