Revanche voor Ajax: drie noodzakelijke tactische aanpassingen voor Heitinga

Revanche voor Ajax: drie noodzakelijke tactische aanpassingen voor Heitinga

30 april 2023 om 16:10
Laatste update: 30 april 2023 om 10:30

PSV en Ajax gaan een week na de eclatante zege van de ploeg van Ruud van Nistelrooij op de Amsterdammers in Eredivisie-verband op herhaling. John Heitinga heeft richting de finale van de KNVB Beker genoeg huiswerk. VoetbalPrimeur analyseert drie verbeterpunten voor Ajax.

1. Het drukzetten

Ajax speelde PSV geweldig in de kaart. Heitinga week in het Philips Stadion niet af van het gebruikelijke strijdplan en zette de Eindhovenaren hoog op het veld onder druk. Dusan Tadic moest in zijn eentje Walter Benítez afjagen, met achter hem de buitenspelers naar binnen geknepen en de middenvelders in de mandekking. Het gaf PSV via Benítez, het centrale duo en Patrick van Aanholt de gelegenheid om met een vallende bal Luuk de Jong te bereiken.

Aan de sterke spits de taak om het duel van Jurriën Timber of Calvin Bassey te winnen. Lukte dit, dan kon PSV in grote ruimtes verder voetballen met Xavi Simons en Johan Bakayoko. Hoewel PSV slechts 36 procent balbezit had, profiteerde Van Nistelrooij maximaal van de hoge druk van Ajax. De Eindhovenaren creëerden vijf grote kansen, tegenover nul van Ajax.

Door de meest defensieve middenvelder voor het centrale duo te laten spelen, damt Heitinga het probleem al in. Als Ajax lager op het veld drukzet, kan De Jong klem gezet worden.


Ajax helpt PSV. Doordat de Amsterdammers met de middenvelders doorgeschoven staan, ligt de ruimte bij De Jong. Op bovenstaande beelden is te zien wat het gevolg van een lange bal van de PSV-doelman kan zijn: De Jong wint het persoonlijke duel en PSV kan in een overtalsituatie richting Gerónimo Rulli. Bron: ESPN

2. Sánchez vs. Simons

Op papier staat Simons linksbuiten, in de praktijk is hij de vierde middenvelder. Jorge Sánchez heeft de opdracht gekregen om de PSV-spelmaker overal op het veld te volgen. De Mexicaan trok al in minuut zeven aan de noodrem en kreeg geel, waardoor hij de rest van de wedstrijd met de handrem erop moest spelen. Los van de vraag of Sánchez de meest geschikte Ajacied is om Simons op te pakken, ontstaan er kansen voor PSV wanneer de dribbelaar naar binnen trekt.

Van Aanholt krijgt zeeën van ruimte om in te duiken, aangezien er aan de rechterkant van de Ajax-defensie een gat ontstaat. De linkervleugelverdediger krijgt de mogelijkheid om De Jong te bedienen, waaruit PSV verder kan voetballen. Wil Heitinga leren van de zeperd in Eindhoven, laat hij zijn ploeg in De Kuip verder inzakken en kiest hij voor drukmomenten dichter bij het eigen doel.

Waar Simons op het veld ook is, Sánchez volgt hem. Op bovenstaand beeld moet de Mexicaan door het middenveld in en weg uit zijn eigen zone. Bron: ESPN


Hier krijgt Simons de bal niet, maar is te zien wat voor gat Ajax achterlaat, door Sánchez door te laten dekken. Bron: ESPN

3. De voorzet van Bakayoko

Simons en Van Aanholt hebben vorige week bij elkaar twee voorzetten uit open spel gegeven. Vrijwel alle voorzetten komen bij PSV vanaf de rechterflank. Bakayoko is degene die de kopsterke De Jong moet bedienen en Heitinga gooide vorige week de zeventienjarige Jorrel Hato voor de leeuwen.

Doordat Hato te weinig hulp kreeg van Steven Bergwijn, kon de Belgische vleugelaanvaller de bal liefst zes keer inslingeren. Bij het tweede moment van De Jong was het al raak en stond PSV op voorsprong. Heitinga doet er verstandig aan om voor dubbele dekking bij Bakayoko te zorgen. Als Bergwijn iets verder terugzakt, kan hij voorkomen dat de PSV'er naar binnentrekt en dekt Hato diens rechtervoet af.

Bakayoko's voorzetten brengen Ajax direct bij een volgend zorgenkindje: wie gaat het kopduel van De Jong winnen? De spits scoorde ook eerder dit seizoen in Amsterdam al met het hoofd en is een zeer belangrijke schakel voor Van Nistelrooij. De Jong gebruikt een slim trucje om zijn directe tegenstander voor te zijn. Hij verschuilt zich vlak voor de voorzet diagonaal achter de verdediger, waardoor zijn opponent niet ziet wanneer hij zijn loopactie inzet.


Bergwijn ondersteunt Hato in aanloop naar de actie van Bakayoko onvoldoende, waardoor Hato moet kiezen of hij het linker- of rechterbeen van de PSV'er afdekt. De Jong zit precies in de dode hoek van Timber. De Ajax-verdediger reageert te laat en De Jong kopt binnen. Bron: ESPN

Voor Heitinga kan het een oplossing zijn om Álvarez, die terug is van een schorsing, als bewaker van De Jong in te zetten. Het is in ieder geval zo klaar als een klontje dat Ajax tactische aanpassingen moet doen, wil de club er met de beker vandoor gaan.