Groningen tast in het duister: 'Moeten we hekken neerzetten of grachten bouwen?'

'Deze actie is nog dommer als je weet wat er bij Feyenoord-Ajax is gebeurd'

23 april 2023 om 07:26
Laatste update: 23 april 2023 om 08:51

Wouter Gudde, algemeen directeur bij FC Groningen, is vol ongeloof na het gestaakte Eredivisie-duel met NEC. Een toeschouwer gooide een plastic beker tegen de grensrechter, waarop de wedstrijd definitief gestaakt werd.

Het is niet de eerste keer dat Groningen in negatieve zin haalt. Eerder dit seizoen kwamen er tegen SC Cambuur supporters het veld op, terwijl tegen sc Heerenveen verdediger Jetro Willems een klap van een eigen aanhanger kreeg. "Daar gaan we weer", zucht Gudde, opgetekend door het Algemeen Dagblad. "Deze actie is misschien nog wel dommer als je weet wat er bij Feyenoord-Ajax is gebeurd en wat de situatie voor FC Groningen is."

"Eén individu zorgt er alleen weer voor dat het een erg vervelende zwarte zaterdag wordt. Heel teleurstellend en onbegrijpelijk voor mij", moppert Gudde, die zich afvraagt hoe Groningen 'één persoon met een glas water' moet tegenhouden. "Moeten we hekken neerzetten, grachten bouwen of netten ophangen? Van dat soort maatregelen word je absoluut niet vrolijk, want je wilt een normale voetbalsfeer hebben. Als je de reactie in het stadion zag, dan wil iedereen dat. Tegen lui die voorwerpen gooien op het veld zeg ik: blijf alsjeblieft weg en kom nooit meer terug."

De algemeen directeur heeft begrip voor het besluit van de KNVB om de wedstrijd definitief te staken. "Als je hier gaat zwalken, betekent dat morgen hetzelfde. Dat gaat niet. Hoe pijnlijk ook, er was geen andere oplossing denkbaar dan definitief te staken", zegt hij. "Het gooien van voorwerpen gebeurt al decennia, alleen nu gaan we het ook echt aanpakken. Helaas zijn wij een paar keer een voorbeeld geweest. En dat is slecht voor ons imago."