Marokko en Ziyech wonnen harten WK-kijker: 'Denk dat dat mensen heeft geraakt'

Ziyech treurt: 'We waren zo dichtbij, uiteindelijk gaat het om één ding: winnen'

18 april 2023 om 22:25

Marokko wist tijdens het WK 2022 de harten van de mensen te stelen, weet Hakim Ziyech. De Chelsea-spelmaker wijst niet alleen naar de indrukwekkende sportieve prestatie, maar ook naar de manier waarop de Leeuwen van de Atlas hun ouders bij de feestvreugde betrokken.

De beelden van de Marokkaanse moeders die met hun zonen dansten na het laatste fluitsignaal, gingen de wereld over. Ziyech zag dat het Marokkaanse elftal wat losmaakte. "Wij hebben laten zien hoe je met ouders om moet gaan", vertelt hij aan Vogue. "Ik denk dat dat mensen heeft geraakt. Ik zag een teamgenoot die zijn moeder op haar voorhoofd kuste, dat zijn de mooiste beelden van het hele WK." Zijn eigen moeder was niet aanwezig in Qatar. "Ze is al aardig op leeftijd, veel mensen werden ziek daar. Dat wilde ik haar niet aandoen. Ik wil haar graag nog een tijdje bij me houden."

Marokko strandde uiteindelijk in de halve finale, waarin Frankrijk te sterk was. Dat betreurt Ziyech nog altijd. "Het is een grote mijlpaal, maar het voelt ook als een teleurstelling. We zaten bij de laatste vier. We waren zo dichtbij en dan halen we de finale net niet. Voor de buitenwereld was het: we hebben dit nog nooit bereikt en iedereen is heel blij. Maar als je op het veld staat, gaat het om een ding: winnen. En dat hebben we niet gedaan", stelt de spelmaker. "Daar ben je topsporter voor, toch? Uiteindelijk wil je zo veel mogelijk prijzen winnen. Ik heb er al een aantal, maar dit is de grootste prijs die je kunt winnen."