'Verbruggen is beste Anderlecht-speler en beter dan Cillessen, Flekken en Noppert'
AZ treft in de kwartfinale van de Conference League één van de grootste clubs van België, maar wel eentje die uit een diep dal probeert te kruipen. Met Daan Slingers, hoofdredacteur van de Belgische editie van VoetbalPrimeur, bespreken we de stand van zaken bij Anderlecht.
Aan de hand van coach Brian Riemer toont Anderlecht sportief voorzichtig beterschap, met de zege op Villarreal als voorlopig hoogtepunt. De zorgen zijn desondanks nog altijd groot in Brussel. "De laatste successen van Anderlecht dateren al van zes jaar geleden onder het oude bestuur. Die zochten destijds snel naar een overname. Ondertussen is duidelijk waarom, want niet alle zaakjes waren even fris", doelt Slingers op de zaak die in België bekend kwam te staan als Propere Handen.
"Marc Coucke kreeg het als nieuwe voorzitter voor het zeggen. Hij is een zakenman en een sympathieke kerel, maar hij ontdekte al snel dat zijn vorige ploeg niet hetzelfde was als Anderlecht. Bij de overname vielen heel wat lijken uit de kast. Toch kan Coucke zich daar niet alleen achter verschuilen", stelt Slingers. "Toen Coucke bij Anderlecht kwam nam hij sportief baas Luc Devroe mee van Oostende. De eerste transferzomer werd een totale mislukking. Anderlecht betaalde bijvoorbeeld acht miljoen euro voor Sanneh, een verdediger die in de Keuken Kampioen Divisie niet mee kan. De lijst van miskopen is eindeloos. Devroe werd bedankt en sindsdien is het een komen en gaan van bestuurders en topmensen bij Anderlecht. Een draaideur in het Lotto Park was geen overbodige luxe."
Vincent Kompany
Pas met de komst van Vincent Kompany in 2019 keerde de rust enigszins terug op sportief vlak. De voormalig topverdediger zorgde ervoor dat Anderlecht de aansluiting met de topclubs hervond, ondanks de financiële perikelen. "Vorig seizoen kon er eindelijk weer een prijs gepakt worden, maar na strafschoppen liep het mis in de bekerfinale tegen KAA Gent, de andere Belgische ploeg die nog in de Conference League zit. De nederlaag na strafschoppen kreeg nare gevolgen voor Anderlecht dit seizoen. Vandenhaute (nieuwe voorzitter, red.) botste met Kompany." De 89-voudig Rode Duivel trok zijn conclusies en ging naar Burnley, waar hij zeer succesvol is.
Inmiddels heeft Vandenhaute ook een pas op de plaats moeten maken. "De fans waren zijn missers beu. Na Kompany had het bestuur het 'geweldige' idee om Felice Mazzu aan te stellen als trainer. Zijn filosofie en speelwijze staan volledig haaks op die van Kompany. Mazzu werd dan ook geen groot succes en veel te laat ontslagen. Op een gegeven moment leek Anderlecht een degradatiekandidaat. Dat is het nu niet meer, maar het lijkt wel naast Play-Off 2 te grijpen", wijst Slingers op de play-offs om een Europees ticket. Anderlecht sneed zich afgelopen weekend in de vingers met een 0-0 gelijkspel tegen Westerlo, waardoor het op de negende plaats bleef steken in de Jupiler Pro League.
Toch is er sportief wel degelijk sprake van een opgaande lijn. Een Deens duo heeft daar een belangrijke hand in. "De rust keerde bij Anderlecht terug nadat Jesper Fredberg werd aangesteld als CEO Sports en Riemer als trainer." Die laatste legt de focus op balbezit, positiespel en hoge druk. Dat doet hij doorgaans vanuit een 4-3-3 systeem. "Anderlecht begon weer beter te voetballen en ook te winnen. Al heeft het in eigen land tijdens topwedstrijden nog altijd moeilijk. Onder Riemer werd nog geen enkele topduel in België gewonnen. Europees was er wel succes met Villarreal als uitschieter."
Hier moet AZ voor oppassen
AZ mag op voorhand als favoriet bestempeld worden, omdat het net iets meer kwaliteit lijkt te hebben. Tegelijkertijd liet Anderlecht tegen de Spaanse subtopper zien dat het niet uitgevlakt mag worden. Slingers vertelt over de kwaliteiten van de ploeg. "Achterin heb je met Jan Vertonghen en Zeno Debast de ervaren verdediger en de jonge hond. Voorin kwam Anderlecht door het vertrek van Fabio Silva in de problemen, maar ondertussen heeft Paars-Wit een nieuwe publiekslieveling, Islam Slimani. Hij kwam als vierde of vijfde keuze in de winter naar Brussel, maar scoorde ondertussen heel wat belangrijke goals. De voorbije weken was hij wel geblesseerd waardoor Anderlecht voorin slagkracht verloor."
Het gemis van Slimani, oud-speler van onder meer Leicester City, Olympique Lyon en Sporting Portugal, deed zich voelen. "Anderlecht heeft geen scorend vermogen. In de competitie is Fabio Silva nog altijd de topschutter met zeven treffers, terwijl die nu al een paar maanden bij PSV zit. In de competitie wisten maar drie jongens – naast Silva ook Slimani en Benito Raman – vijf goals of meer te maken." Mocht Slimani nog niet kunnen starten, dan lijkt Raman net als de laatste weken de aangewezen vervanger.
Verschaeren groot gemis
"De flanken van Anderlecht lijken gevaarlijk, maar zijn zelden beslissend", vervolgt Slingers. "Francis Amuzu op links rent zich rot, maar een goede voorzet afleveren blijkt al jaren een probleem. Een afmaker zal het ook nooit worden. Op rechts heb je met Michael Murillo een back die heel graag mee ten aanval gaat, maar in heel wat duels vooral tegen zichzelf voetbalt. Op het middenveld mist Anderlecht dan weer Yari Verschaeren, die viel onlangs voor acht maanden uit. Ondanks dat hij ook weinig scoort en weinig assists gaf, was hij wel cruciaal om het spel te verdelen." Die verantwoordelijkheid ligt nu voor een groot deel bij Lior Refaelov, een inmiddels 36-jarige spelmaker.
Steunpilaar Verbruggen
Tot slot is er natuurlijk Bart Verbruggen. De twintigjarige doelman kreeg onlangs zijn eerste uitnodiging voor het Nederlands elftal. "Bart Verbruggen is wel de beste speler van het huidige Anderlecht. Onder Riemer kwam hij in de ploeg en dat bleek een groot succes. De voorbije vijf wedstrijden hield hij de nul", vertelt Slingers, die enthousiast is. "Het enige wat Verbruggen nog niet gehad heeft, is een grote tegenslag in het begin van een loopbaan. Het is uitkijken hoe hij daarmee omgaat, maar hij beschikt wel over de goede keeperskwaliteiten. Hij straalt rust uit, vreest hoge ballen niet, communiceert goed met zijn achterhoede, is niet slecht aan de bal en is heel snel bij de grond."
Grote kans op transfer
Het is de vraag hoe lang Anderlecht nog kan genieten van de Nederlander. "Anderlecht dreigt naast Europees voetbal te grijpen. Dat betekent wederom slecht nieuws voor de inkomsten. Er zal dus geld gevonden moeten worden en net zoals de voorbije jaren zal Anderlecht dan weer snel een groeibriljant moeten verkopen. Dus na Lokonga, Doku, Duranville en een rits anderen, moet er dus weer iemand opgeofferd worden om financieel leefbaar te blijven. De diamanten zijn alleen bijna op. Verbruggen is één van de weinige speler die schittert, dus de kans is groot dat hij deze zomer vertrekt als er een zak geld binnenkomt."
"Verbruggen nu al beter dan Flekken, Cillessen en Noppert"
Ondertussen heeft de jonge sluitpost zich al in de kijker gespeeld bij bondscoach Ronald Koeman. "Als Verbruggen zich zo blijft ontwikkelen kan Koeman niet meer om hem heen. Op korte termijn kan Verbruggen uitgroeien tot de nummer één van Oranje. Het is een kwestie om in de zomer de juiste keuze te maken. Het is voor Anderlecht te hopen dat hij nog een jaar blijft, maar die kans acht ik klein. Kjell Scherpen is hij al lang voorbij en ik denk dat hij eigenlijk nu ook al beter is dan Mark Flekken, Jasper Cillessen en Andries Noppert."
Het is donderdagavond aan AZ om Verbruggen en Anderlecht het vuur aan de schenen te leggen. De return in Alkmaar is een week later. In een eventuele halve finale wacht mogelijk weer een Belgische opponent voor het team van trainer Pascal Jansen. De volgende tegenstander komt uit het duel tussen KAA Gent en West Ham United.
De vermoedelijke opstelling van Anderlecht: Verbruggen; Murillo, Debast, Vertonghen, N'Diaye; Ashimeru, Diawara, Refaelov; Dreyer, Slimani, Amuzu