Kleurrijke middag voor Ajax: vier goals, drie punten en twee debutanten

Kleurrijke middag voor Ajax: vier goals, drie punten en twee debutanten

9 april 2023 om 18:37

Ajax heeft plaats twee weer overgenomen van PSV. Mede dankzij twee doelpunten van Steven Berghuis werd Fortuna Sittard in de Johan Cruijff Arena opgerold: 4-0. 

Verrassend genoeg startte Ajax met Florian Grillitsch in de basis, als vervanger van de geblesseerde Mohammed Kudus, terwijl er verder weer een basisplaats was voor Youri Baas, die Owen Wijndal op de bank houdt.

Ajax drukte Fortuna al snel naar achter en kreeg via via Berghuis een kans om de score te openen. Uiteindelijk wist Berghuis wel doel te treffen. De aanvaller kapte naar binnen en haalde in de verre hoek uit. Voor Berghuis was het alweer zijn achtste goal tegen Fortuna en goal nummer negen kwam er kort daarna bij. Dusan Tadic had ook kunnen scoren. Ajax speelde sterk en was scherp, maar liet zich bij vlagen ook verrassen, waardoor Fortuna gevaarlijk kon worden. Zo verloor Grillitsch de bal op het middenveld, waardoor Geronimo Rulli in moest grijpen.

Heitinga liet Jorrel Hato in de tweede helft minuten maken voor Ajax 1 en haalde Baas weer naar de kant. Toen Steven Bergwijn er 3-0 van maakte, was de wedstrijd beslist. Een opsteker voor de aanvaller, die verder moeite had om zijn stempel te drukken. Hoewel Fortuna nog geen serieuze kans gekregen had, gaf het niet op. Dimitrios Siovas raakte de lat, maar meer dan dat kwamen de Fortunezen niet. 

Het inbrengen van Silvano Vos en Mika Godts waren andere hoogtepunt uit de tweede helft, naast de goal van Kenneth Taylor, die een mindere periode daarmee toch op wist te fleuren. Het was de kers op de taart voor Ajax, dat plaats twee weer overneemt van PSV. Volgende week nemen de Amsterdammers het op tegen FC Emmen.