Wanneer en waar kan Feyenoord kampioen worden?

Feyenoord kan landstitel ruiken: wanneer kunnen de Rotterdammers kampioen worden?

3 april 2023 om 15:00
Laatste update: 3 april 2023 om 15:06

Feyenoord kan de landstitel na speelronde 27 in de Eredivisie ruiken. De Rotterdammers hebben nu acht punten meer dan achtervolgers Ajax en PSV. Daardoor kan burgemeester Ahmed Aboutaleb zich al voorzichtig bezig gaan houden met een eventuele huldiging. VoetbalPrimeur duikt in de mogelijke kampioensscenario's van Feyenoord.

In de Eredivisie staan er nog zeven speelrondes op het programma. Feyenoord gaat dus aan kop met een riante voorsprong, terwijl het ook nog eens een veel gunstiger programma heeft dan concurrenten Ajax en PSV. De kans is dus goed aanwezig dat de formatie van Arne Slot al voor de laatste Eredivisie-speelronde gekroond wordt tot kampioen van Nederland.

Als Feyenoord het gat van acht punten weet te behouden, dan tilt aanvoerder Orkun Kökcü de schaal in de eigen Kuip over iets minder dan zes weken de lucht in, op zondag 14 mei. Feyenoord speelt op die dag een thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles in speelronde 32. In de twee wedstrijden die volgen zou het voor Ajax en PSV uiteraard onmogelijk zijn om nog acht punten in te lopen.

De kans is echter ook aanwezig dat Feyenoord buitens huis kampioen wordt. Als de concurrentie nog wat inloopt en Feyenoord uiteindelijk uitkomt op een voorsprong van vier tot zes punten, dan speelt De Stadionclub zijn kampioenduel op zondag 21 mei aan De Oude Meerdijk, op bezoek bij FC Emmen.

Als Feyenoord zijn huidige voorsprong nog verder vergroot, naar tien tot twaalf punten, kan het feest losbarsten in het stadion van Excelsior. Op zondag 7 mei staan de stadsgenoten namelijk tegenover elkaar. Saillant detail: in 2017, toen Feyenoord voor het laatst kampioen werd, speelde het ook een kampioenswedstrijd bij Excelsior. De Kralingers stelden het Feyenoord-feestje toen met een week uit, door met 3-0 te winnen.

De koploper kan in theorie ook nog op de laatste speeldag kampioen worden, als Vitesse naar De Kuip komt. Dit scenario lijkt echter onwaarschijnlijk. Eén ding is in ieder geval zeker: de in spanning verkerende Feyenoord-fans zullen elke week meer duidelijkheid krijgen.