Spakenburg zet de toon voor amateurclubs:

Spakenburg zet de toon voor amateurclubs: "Dit gaat vaker gebeuren"

4 april 2023 om 10:50
Laatste update: 4 april 2023 om 11:41

    Spakenburg speelt dinsdagavond om 20.00 uur tegen PSV de grootste wedstrijd in het 92-jarige bestaan van de club. De club presteerde het onmogelijke door zowel FC Groningen als FC Utrecht uit de KNVB Beker te knikkeren en laat zien dat dromen werkelijkheid kunnen worden. Eric Meijers denkt dat de stunt van Spakenburg een opmaat is naar meer.

    De bekerstunt van VVSB, dat in 2016 de halve finale behaalde, staat nog diep in het geheugen gegrift, terwijl ook bijvoorbeeld Jodan Boys, De Treffers, GVVV, FC Lienden en Swift vriend en vijand hebben verrast in de KNVB Beker. Vroeger gebeurde het incidenteel dat een amateurclub een profclub uit de beker kegelde, maar Meijers denkt dat het vaker gaat gebeuren. "De Tweede Divisie is geen amateurvoetbal meer. Daarom wint Spakenburg bij FC Utrecht en FC Groningen en wint De Treffers van SC Cambuur. Uit winnen bij FC Utrecht is sensationeel, bij FC Groningen min of meer ook, al zaten die wel in een hele slechte fase", vertelt Meijers aan VoetbalPrimeur.

    Meijers, tegenwoordig assistent-trainer bij het TEC van Hans van de Haar, heeft zijn sporen in het amateurvoetbal wel verdiend en wist regelmatig de knock-outfase te bereiken: vier keer met Achilles'29 en één keer met Spakenburg. "De beker blijft voor mij het speciaalst, want het verslaan van een profclub is een hoogtepunt voor iedere amateurclub. Er komen verlengingen bij kijken, strafschoppen, omdat er een winnaar móet komen. Dat maakt iets extra's los. Als je dat meegemaakt hebt, werkt dat verslavend. We wonnen één prijs, daarna twee en voor je het weet win je er zeven in één jaar. Dat is dan die roze wolk waar je op zit."

    "Het bekervoetbal is vele malen mooier dan men denkt. Men zegt soms 'het is maar de beker', maar kijk eens naar Engeland, waar de FA Cup bij wijze van spreken belangrijker is dan de Champions League. Het heeft iets magisch, iets sprookjesachtig. Er kan op een gekke avond van alles gebeuren: de lichten vallen of uit er valt een rode kaart waardoor de wedstrijd kantelt. En dat maakt het zo'n spektakel."

    Vraag Meijers naar zijn bekerverhalen en hij dreunt ze moeiteloos op. "Wij speelden met Achilles in de hoofdklasse, hadden net aan elf man beschikbaar, maar wonnen uit bij het RKC Waalwijk van Ruud Brood, dat ongeslagen bovenaan stond in de Jupiler League. Heracles-thuis, Peter Bosz was de trainer, Bas Nijhuis de scheidsrechter, het werd 5-3 op een regenachtige Heikant. Dat vergeet je niet meer."

    De stunt van Spakenburg is niet eenmalig, denkt Meijers. "Dit gaat vaker gebeuren, want het verschil is gewoon niet meer zo groot. Het zit hem puur in trainingsintensiteit. De betere voetballers zitten in de Tweede Divisie, zijn ouder en hebben een betere balans in hun werk/privéleven. Veel spelers in de Keuken Kampioen Divisie zijn 18 tot 23 jaar oud die nog op de Eredivisie hopen. Halen ze dat niet, dan gaan ze naar de Tweede Divisie. Er zijn veel spelers die qua talent makkelijk in de KKD meekunnen, maar kiezen voor de lucratieve Tweede Divisie."

    "Dat komt omdat er geen natuurlijke doorstroming is. Ik denk dat het nog maar twee jaar duurt voordat de clubs in de Tweede Divisie ook vier keer per week gaan trainen. Ze hebben hartslagmeters, video-analisten, diëtisten, alles is er: de Tweede Divisie is gewoon betaald voetbal. Ik vind dat je moet degraderen als je laatste wordt en moet promoveren als je kampioen wordt. Dan krijg je onderin de KKD een hele andere dynamiek, want nu staat er geen druk op. Wat maakt het voor Helmond Sport nou uit dat ze laatste worden? Dan proberen ze het volgend jaar weer opnieuw. Ik vind dat een slechte ontwikkeling."

    Spakenburg
    Meijers kijkt reikhalzend uit naar de halve finale tussen zijn oude club Spakenburg en PSV. Bij de Tweede Divisie-club was de 59-jarige Nijmegenaar twee jaar trainer. "Ik heb daar hele mooie jaren gehad. Ik nam het van John de Wolf over en we eindigden op de zevende plaats, het seizoen daarna brak corona uit terwijl we tweede stonden en in het derde seizoen was het vooral onrustig in de groep. Er waren wat discussies over wie er moest keepen en de prestaties waren gewoon minder. Ik heb het inmiddels weer een plek gegeven en heb met de mensen bij Spakenburg een uitstekende band. Het blijft voor mij één van de mooiste amateurclubs van Nederland, samen met Achilles."

    Meijers heeft vertrouwen in wéér een goede afloop voor Spakenburg. Hij zal dinsdag ook aanwezig zijn op De Westmaat. "Ik hoop dinsdag echt op een stunt en zie zeker kansen. PSV is in mindere doen dan in 2013 en 2019, toen ze het zo moeilijk hadden met Achilles en met GVVV."