'We hadden bij Vitesse allemaal het vermoeden dat Abramovich de eigenaar was'

Van Hintum hangt vuile Vitesse-was buiten: 'Gênant, doodzonde en doet pijn'

3 april 2023 om 08:22
Laatste update: 3 april 2023 om 09:38

Marc van Hintum heeft de vuile was buiten gehangen over Vitesse. Bij de Arnhemse club is het al jaren een onduidelijke bende, vertelt de voormalig technisch directeur en hoofdscout bij ESPN.

Van Hintum, nu hoofd scouting bij VVV-Venlo, spreekt van een gênante situatie bij Vitesse, dat in acute degradatienood verkeert en vorige week een nieuwe huurovereenkomst sloot om in stadion GelreDome te kunnen blijven spelen. "Het proces is vier jaar geleden gestart om de huur te verlagen, maar nu betalen ze nog meer", aldus de oud-international.

"Het heeft nu veel extra stress opgeleverd voor de selectie en er is een hoop imagoschade voor de club. Het gaat me aan het hart wat er gebeurt. Het is gênant, doodzonde en doet pijn wat je er allemaal van meekrijgt. Vitesse leeft tussen hoop en vrees."

Van Hintum (55) werkte tussen 2013 en 2020 bij Vitesse als technisch directeur en hoofd scouting. Hij was er ook jarenlang actief als speler. Het verhaal van The Guardian over het feit dat voormalig Chelsea-eigenaar Roman Abramovich de grote financier van Vitesse was en ongeveer 117 in de club heeft gepompt, kreeg Van Hintum ook mee.

"Wij hadden allemaal al het vermoeden dat Abramovich de eigenaar was", bevestigt Van Hintum. "Het kon bijna niet anders, maar je kunt het niet bewijzen. Alleen, waarom ga je anders een samenwerkingsverband met elkaar aan? Het gaat allemaal om rondpompen van geld en witwassen. Maar ik denk dat als je heel diep gaat spitten, je dit bij veel meer clubs gaat vinden."