Transfermissers Eredivisie: Ajax en PSV falen twee keer, één Feyenoord-misser

Transfermissers Eredivisie: Ajax en PSV falen twee keer, één Feyenoord-misser

31 maart 2023 om 13:00

Elk seizoen maken verschillende Eredivisie-clubs klappers op de transfermarkt, maar je kunt uiteraard niet altijd zes gooien: miskopen horen er ook bij. Rond deze tijd van het jaar wordt altijd goed duidelijk welke aankopen dat stempel verdienen. VoetbalPrimeur maakt een elftal met de grootste transfermissers van deze voetbaljaargang.

Keeper: João Virginia (SC Cambuur)
Vorig seizoen stond hij nog onder de lat bij het Champions League-duel tussen Ajax en Sporting Portugal, maar nu is hij de tweede doelman van SC Cambuur. De Portugees heeft zijn krediet in Leeuwarden met meerdere blunders volledig verspeeld. Daardoor staat Robbin Ruiter nu onder de lat, terwijl de routinier ook zeker niet overtuigend speelt. Bij Cambuur zullen ze in ieder geval blij zijn dat Virginia na dit seizoen weer terugkeert naar Everton.

Rechtsback: Jorge Sánchez (Ajax)
Dat het scoutingapparaat van Ajax afgelopen zomer meermaals genegeerd is, verklaart de komst van Sánchez. Het is namelijk onbegrijpelijk dat de Amsterdammers hem voor vijf miljoen euro hebben gehaald. Sánchez schiet zowel op verdedigend als aanvallend gebied tekort, terwijl hij in niets een Ajax-speler is. De fans van Club América vierden niet voor niets feest, toen hij Mexico-stad inruilde voor Amsterdam.

Rechtercentrale verdediger: Ki-Jana Hoever (PSV)
De back, die ook als centrale verdediger uit de voeten kan, werd afgelopen zomer met trots ontvangen in Eindhoven. Ajax had ook een oogje op Hoever, maar de landskampioen zal blij zijn dat Hoever voor een verhuurperiode bij de rivaal koos. De jeugdinternational begon het seizoen nog in de basis, maar daarna gleed hij snel af. Zo was de PSV-staf in augustus al ontevreden over zijn houding. Na acht wedstrijden bij PSV was het einde verhaal voor Hoever: hij werd teruggestuurd naar Wolverhampton Wanderers en speelt inmiddels voor Championship-club Stoke City.

Linkercentrale verdediger: Zinho Vanheusden (AZ)
De kans dat AZ de koopoptie van twaalf miljoen euro op de verdediger gaat lichten, is zo goed als nul. Vanheusden stond tot dusver nog maar twee duels in de basis en dat heeft alles te maken met zijn blessuregevoeligheid. Elke keer als hij net weer fit is, belandt de Belg weer in de lappenmand. Daardoor hebben de Alkmaarders nog bijna geen plezier beleefd aan de Internazionale-huurling. Nu het seizoen al bijna ten einde loopt, wordt steeds meer duidelijk dat AZ het geld van de huurdeal beter aan een andere stopper had kunnen besteden.

Linksback: Fredrik Bjørkan (Feyenoord)
69 matige minuutjes in De Aadelaarshorst, dat is alles wat we van Bjørkan hebben gezien in een Feyenoord-shirt. Direct na de eerste speelronde van de Eredivisie wist trainer Arne Slot genoeg: Bjørkan komt tekort voor Feyenoord. Nadat Quilindschy Hartman en Marcos López de Noor voorbij streefden in de pikorde, was het genoeg. Vlak na de jaarwisseling keerde hij terug bij Hertha BSC, waar zijn contract enkele dagen later werd ontbonden. Dat bespaarde Feyenoord nog flink wat geld. Het hoefde meerdere tonnen van de huursom namelijk niet meer te betalen.

Centrale middenvelder: Riechedly Bazoer (AZ)
Afgelopen zomer had de transfervrije Bazoer de clubs voor het uitkiezen. Na een indrukwekkend seizoen bij Vitesse waren onder meer Olympique Marseille en Borussia Mönchengladbach in de markt. De geboren Utrechter koos echter voor een verrassende move naar AZ. Dat pakte alleen totaal niet zo uit als beide partijen hoopten: Bazoer heeft de concurrentiestrijd met Tijjani Reijnders verloren, waardoor hij al het vooral moet doen met invalbeurten. Ook kwakkelt de Oranje-international met blessureleed.

Centrale middenvelder: Cole Bassett (Fortuna Sittard)
Na een enigszins teleurstellend half jaar werd de Amerikaan gestald bij Fortuna Sittard. Daar verwachtte men veel van Bassett, maar na drie maanden was hij alweer vertrokken uit Limburg. Fortuna had namelijk een optie om de middenvelder terug te sturen naar Amerika, als hij niet een x aantal speelminuten maakte. Dat de club besloot die knoop door te hakken, is veelzeggend. Bassett uitte later op een cryptische manier kritiek op Fortuna, door te stellen dat hij 'niet zo veel wist over de club als hij dacht'.

Rechtsbuiten: Sávio (PSV)
Sávio is de volgende huurspeler in dit elftal die teleurstelt. De Braziliaan heeft dit seizoen duidelijk nog geen meerwaarde voor het eerste elftal van PSV. Hij speelt dan ook regelmatig in de beloftenploeg. PSV heeft geen optie tot koop op Sávio, dus de Eindhovenaren betalen op dit moment om hem te ontwikkelen voor de City Football Group. Mogelijk kan de achttienjarige aanvaller volgend seizoen wel belangrijk worden voor PSV: een verlengde huurdeal is niet uitgesloten.

Spits: Lucas Ocampos (Ajax)
Op Deadline Day presenteerde Ajax de Argentijn na een transfersoap, maar nog geen vijf maanden later was Ocampos weer vertrokken. De aanvaller kwam geen moment uit de verf bij de landskampioen en speelde slechts een handjevol wedstrijden. Directeur Edwin van der Sar gaf achteraf ook toe dat Ajax niet juist heeft gehandeld bij de Ocampos-transfer. In totaal kostte de international Ajax maar liefst 70 duizend euro per speelminuut.

Spits: Henk Veerman (FC Volendam)
De spits werd afgelopen zomer nog groots onthaald in zijn eigen dorp, maar de samenwerking met Volendam loopt nog niet zoals gehoopt. Veerman is zelfs bankzitter bij de club. Dat terwijl de routinier in de afgelopen jaren naam heeft gemaakt in de Eredivisie.

Linksbuiten: Amin Younes (FC Utrecht)
De Duits international was één van de grootste namen die FC Utrecht afgelopen zomer in huis wist te halen. In de Domstad wacht Younes echter nog op zijn eerste goal, terwijl hij vrijwel elke wedstrijd op de bank begint. Daarnaast zou de oud-Ajacied intern een herrieschopper zijn, wat uiteindelijk ook leidde tot de aanvaring met Henk Fraser, die daarna ontslagen werd.

Bank: Ferro (Vitesse), Isak Määttä (FC Groningen), Michel Vlap (FC Twente), Silvester van der Water (SC Cambuur)  Oussama Darfalou (Vitesse), Florian Krüger (FC Groningen), Daishawn Redan (FC Utrecht), Jason Lokilo (Sparta Rotterdam).