Turks avontuur zorgt voor nieuwe inzichten: 'Extremer dan Feyenoord - Ajax'
In een nieuwe rubriek genaamd VP's Avonturiers spreekt VoetbalPrimeur met een in Nederland bekende voetballer die ver buiten de landsgrenzen actief is. Hoe gaat het er in verschillende uithoeken van de wereld aan toe, zowel op voetballend als menselijk vlak? Het komt allemaal voorbij. Met in deze episode: Leroy Fer, speler van het Turkse Alanyaspor.
De 33-jarige Fer heeft al een rijke loopbaan achter de rug, als hij in augustus 2021 naar Turkije verkast. De jeugdexponent van Feyenoord speelt in Nederland ook voor FC Twente, waarna hij in 2013 naar Engeland verkast voor avonturen bij Norwich City, Queens Park Rangers en Swansea City. Na opnieuw twee seizoenen Feyenoord gooit Fer het roer om en laat hij West-Europa achter zich.
"Ik wilde heel iets anders", vertelt Fer, die ook uit clubs dichter bij huis kon kiezen. Na een teleurstellend eerste seizoen is hij onder de nieuwe trainer in het huidige seizoen een vaste waarde. "Ik heb het hier heel erg naar mijn zin, het leven is hier heel relaxed. Mijn familie is hier ook. Ik woon hier met mijn partner en dochter. Mijn zoon komt op en neer." Fer belt vanuit zijn huis in de bergen, vlak boven Alanya. "Met vijftien minuten rijden ben je in het centrum en het centrum ligt aan zee. Het is hier heel toeristisch, dat wist ik eerst niet."
Dit bericht op Instagram bekijken
Aan de Turkse Rivièra voelt Fer zich prettig. "Vanaf hier is het anderhalf uur naar Antalya, een aanrader om heen te gaan. Ik mag niet klagen over het leven hier." De vraag doemt op of Fer, die voor het eerst als voetballer ver van huis is, zich ook wel eens toerist voelt in het bruisende Alanya. "Vorig jaar dacht ik wel eens: ik ben een soort toerist. Het was allemaal nieuw, ik speelde niet zoveel… Dan kan je wat vrijer zijn."
'Nog iets extremer dan Feyenoord - Ajax'
"Ik had geluk dat Patrick (van Aanholt, red.), mijn neef, toen bij Galatasaray speelde", aldus de controleur, die aangeeft dat hij veel met de huidig PSV-speler optrok. Wie aan Galatasaray denkt, denkt zeer waarschijnlijk ook aan de derby's tegen Fenerbahce en Besiktas en de extreme voetbalgekte. "Ik zou iedere voetballiefhebber aanraden om een derby in Turkije te bezoeken. Het is extreem. Nog iets extremer dan Feyenoord - Ajax."
"In West-Europa wordt het voetbal emotioneel beleefd, maar ik heb het gevoel dat het hier nog twee keer zo erg is", vervolgt Fer. "Het zijn geen acteurs, het zit in hen." De middenvelder moest zich naar eigen zeggen aanpassen aan die omslag. "Ik ben dat niet gewend. Het heeft wel iets."
Is Fer door de extreme voetbalbeleving dan ook een ster in Alanya? "Ik kan gewoon over straat", zegt hij. "Dat is het fijne aan Alanya, dat het toeristisch is. En we zijn geen Gala of Besiktas, we zijn een middenmoter. Af en toe wordt er om een fotootje gevraagd, maar het gaat op een rustige manier. Daar heb ik trouwens ook met Patrick over gesproken, hij vond het in Istanbul ook best relaxed."
Fer met Patrick van Aanholt en ploeggenoot Oguz Aydin
'De hele wereld helpt mee'
We kunnen het in het gesprek niet alleen over leuke zaken hebben. Turkije werd begin dit jaar getroffen door een aardbeving, waar de enorme gevolgen van bekend zijn. Alanya ligt hemelsbreed zo'n vijfhonderd kilometer van het epicentrum af. "Ik heb bijna alles meegekregen", zucht Fer. "Ploeggenoten die aan zee wonen, hebben het gevoeld. Ik heb niets gevoeld, ik sliep."
"Ik kan eigenlijk niet verwoorden wat er is gebeurd." De immer positieve Fer probeert, zo goed en kwaad als dat kan, de knop om te zetten. "De hele wereld helpt mee. Dat vind ik het mooiste aan deze verschrikkelijke situatie."
'Ongeloof en verbroedering'
Logischerwijs heeft de ramp veel impact op de spelersgroep van Alanyaspor. "Spelers kennen spelers, natuurlijk. Teamgenoten hebben gevoetbald met spelers van Hatayspor en Adanaspor. Onze spits, Ahmed Hassan, heeft met Christian Atsu gespeeld." De voormalig Vitesse-speler werd na een wekenlange zoektocht levenloos onder het puin gevonden. "De situatie is aangrijpend, ook voor ons. Om Hassan zo te zien, was heel erg. De situatie is aangrijpend."
Fer vertelt dat de voormalig sportief directeur van Alanyaspor, die hijzelf niet gekend heeft, ook is overleden aan de gevolgen van de aardbeving. "Je moet van het leven genieten. Je ziet hoe snel het over kan zijn", is de boodschap van de middenvelder. "Alles wat gebeurd is zorgt hier voor ongeloof, maar ook voor verbroedering."
'Ik merk hoe hecht we zijn geworden'
Al voor de aardbevingsramp was Alanyaspor een hechte ploeg, vertelt Fer. "Ik ben heel warm opgenomen. Dat gebeurt hier bij elke speler. Met Oguz Aydin, die in de jeugd van AZ heeft gespeeld, trek ik veel op."
De ramp heeft er wel mede voor gezorgd dat Fer en zijn ploeggenoten nog dichter naar elkaar toe zijn getrokken. "We hebben veel Portugese jongens en natuurlijk Turkse jongens, maar we zijn echt een team. Na de aardbeving merk ik hoe hecht we zijn geworden. Iedereen kan goed met elkaar opschieten."
Dit bericht op Instagram bekijken
'Ik voel me lekker in Turkije'
Hoewel de voorbije periode dubbel was voor Fer, hoeft hij voorlopig nog niet weg uit Turkije. "Of het na dit seizoen mooi is geweest hier? Nee, dat gevoel heb ik niet. Ik heb het naar mijn zin." De huidige verbintenis van Fer loopt komende zomer af, al is er een optie voor nog een jaar in het contract opgenomen. "Het ligt aan de club, zelf heb ik het naar mijn zin in de Turkse competitie. Of ik bij Alanyaspor blijf is de vraag, maar ik voel me lekker in Turkije."
Bij voorkeur blijft hij als middenvelder in Turkije. Trainer Ersun Yanal gebruikt Fer de voorbije periode weer meer als defensieve middenvelder, daarvoor was hij lange tijd centrale verdediger. "Ik ben van nature een middenvelder. Tja, we hebben dit seizoen vaak met drie man achterop gespeeld. Ik was degene in het midden, een soort libero. Het beviel me wel, maar ik ben van origine een middenvelder", benadrukt Fer. "Daar speel ik het liefst. Gelukkig liet de trainer laatst weten dat hij op die plek blij met mij is."