Van Gaal speelt rol in afgeketste transfer: 'Hij zei Gakpo te moeten wachten'

Gakpo neemt advies aan: 'Waren akkoord met PSV, Van Gaal belde hem'

1 maart 2023 om 19:24

Het had heel weinig gescheeld, of Cody Gakpo had afgelopen zomer PSV verruilt voor Leeds United. Louis van Gaal, op dat moment nog bondscoach van het Nederlands elftal, stak een stokje voor de transfer.

Het is geen geheim dat Leeds afgelopen augustus wilde doorpakken voor Gakpo. Er zou al een vliegtuig voor de buitenspeler hebben klaargestaan. "We waren echt heel dicht bij het contracteren van Gakpo", stelt voorzitter Andrea Radrizzani tegenover DAZN. Het verhaal circuleerde dat PSV en Leeds het niet eens werden over de vraagprijs, die naar verluidt dertig miljoen plus moeilijk te realiseren bonussen bedroeg. 

Radrizzani spreekt dat tegen. "Het was helemaal rond op Deadline Day. We waren ook helemaal rond met PSV." Toch ketste de deal af. "De deal ging van de baan door Louis van Gaal. Van Gaal belde Gakpo en zei hem dat hij moest wachten met een transfer vanwege het WK. En vervolgens ging hij in de winter naar Liverpool."

Gakpo was op het WK een van de uitblinkers bij Oranje. Mede door zijn prestaties in Qatar verkaste hij voor bijna vijftig miljoen euro naar Liverpool.