Europees seizoen Ajax gaat in Berlijn als een nachtkaars uit

Europees seizoen Ajax gaat in Berlijn als een nachtkaars uit

23 februari 2023 om 22:51

Ook voor Ajax zit het Europese avontuur er alweer op. Na de 0-0 van vorige week tegen Union Berlin gingen de Amsterdammers in Berlijn met 3-1 onderuit. 

Het spel van Ajax in Amsterdam en de aanhoudende dreiging van Union bood voor de return weinig perspectief. Toch had trainer John Heitinga er alle vertrouwen in het Union in eigen huis lastig te kunnen maken. Onterecht was dat niet, omdat Ajax in het eerste deel van de wedstrijd behoorlijk speelde.

Ajax liep echter in het mes nadat Union een op het oog makkelijk gegeven strafschop kreeg. Calvin Bassey maakte hands en daardoor ging de bal op de stip. Robin Knoche scoorde: 1-0. Als Ajax het voor rust recht had kunnen breien, dan had dat via Mohammed Kudus gemoeten. De Ghanees was bedrijvig en gevaarlijk, maar had het vizier niet op scherp staan. Datzelfde gold voor doelman Gerinomo Rulli, die het karwei voor Ajax lastiger maakte met een grote blunder waar Josip Juranovic van profiteerde.

Heel even mocht Ajax hopen op een ommekeer in de wedstrijd. Want kort na rust liep Kudus een voorzet van Steven Bergwijn binnen, waardoor een comeback in de maak leek. Leek, want daarna scoorde nota bene oud-Ajacied Danilho Doekhi die de marge weer verdubbelde. Het zat er niet voor Ajax in Berlijn, al moet ook worden gezegd dat het de Amsterdammers niet meezat. Kudus miste een grote kans op 3-2, waarna Rulli de 4-1 van Union voorkwam.

In een soort alles-of-niets-poging werd de boomlange Lorenzo Lucca van stal gehaald. De spits kwam echter niet uit de verf en was meer bezig met meeverdedigen dan met aanvallen. In de slotfase moest Ajax nog door zonder Edson Álvarez, die betrokken was bij een opstootje en rood kreeg.

Het Europese avontuur van Ajax gaat als een nachtkaars uit en daardoor kunnen de Amsterdammers zich volledig richten op de competitie en KNVB Beker.