Vriends ziet Tadic als moeilijkste tegenstander: 'Zaalvoetbal'

Van der Vaart trapt op Ajax-rem: 'Die zijn echt gekelderd in niveau'

20 februari 2023 om 12:16

Bart Vriends vond Ajax zondag erg goed in het Eredivisie-duel met zijn Sparta. De verdediger, die kort voor tijd inviel in de Johan Cruijff Arena, noemt 'uitblinker' Dusan Tadic de lastigste tegenstander waar hij dit seizoen tegen speelde.

"Ik denk niet dat er veel spelers beter zijn met hun rug naar de tegenstander toe. Ik zie dat Ajax het spel daarop heeft ingericht, ze trekken regelmatig lijnen open om hem laag in te spelen", vertelt Vriends bij Studio Voetbal. "Als verdediger is het gewoon lastig. Als je tegen hem aan gaat plakken, dan kan hij met dat sterke lichaam gaan draaien. Als je hem te veel ruimte geeft, kan hij weer iets anders creëren. Hij houdt de bal even onder zijn voet en dan sprinten de spelers in de ruimte."

"Het is bijna een soort zaalvoetbal", vat Vriends samen. Ook Rafael van der Vaart ziet dat de Servische aanvoerder zijn draai weer heeft gevonden. "Ik heb vaak gezegd: ze moeten hem eruit halen als hij slecht speelt. Maar Johnny (Heitinga, red.) heeft hem toch weer aan de praat gekregen. Die assist op de 2-0 vond ik wel geweldig hoor, dat lobje. Hij werd niet heel erg goed verdedigd, maar goed", stelt de 109-voudig international.

Tegelijkertijd weigert Van der Vaart het duel met Sparta (4-0) als graadmeter te zien voor de Amsterdammers. "Ik zat nog met donderdag in mijn hoofd. Toen was het zo dramatisch tegen Union Berlin. Becker en Thorsby, met alle respect, waren heer en meester. Daar schaamde ik me voor. Tegen Sparta moet het ook gewoon 4-0 worden. Ook weer met alle respect. Maar donderdag, dat was wel een graadmeter dat ik dacht: zo, die zijn wel echt gekelderd in niveau."