Spelersrapport van Ajax na duel met Union Berlin

Spelersrapport Ajax: vijf onvoldoendes na matig duel, een Ajacied ontspringt dans

16 februari 2023 om 20:41
Laatste update: 17 februari 2023 om 09:18

Een zwak Ajax heeft in de eerste Europa League-ontmoeting met Union Berlin nog een gelijkspel uit het vuur kunnen slepen. Het povere optreden levert de Ajacieden echter geen hoge cijfers op. VoetbalPrimeur maakt rapport op.

Gerónimo Rulli – 7: Dat de winteraanwinst van Ajax het hoogste cijfer scoort, zegt genoeg over het optreden van de Amsterdammers. Rulli leverde wel een aantal ballen in, maar voor de rest verrichtte de Argentijn puik keeperswerk in de Johan Cruijff Arena.

Devyne Rensch – 4,5: Rensch speelde al niet zijn beste wedstrijd, maar naarmate de wedstrijd vorderde werd hij nog wat slechter. De verdediger heeft de leegte die Noussair Mazraoui achterliet nog alles behalve goed op kunnen vullen.

Jurriën Timber – 5,5: Voetballend liep het totaal niet bij Ajax achterin. Als één van de betere, zo niet de beste opbouwer van het team, moest Timber zijn defensie bij de hand nemen. De Oranje-international kwam echter te vaak niet verder dan een balletje breed. Verdedigend oogde Timber wel solide.

Calvin Bassey – 5,5: Zonder bal speelde de miljoenenaanwinst eigenlijk een prima wedstrijd. Het is echter bekend dat hij aan de bal niet uitblinkt en dat was ook zichtbaar tegen Union. Elk moment dat hij aangespeeld werd, oogde Bassey angstig en een aantal keer ging hij ook de fout in. Daardoor krijgt hij net als Timber een minimale voldoende.

Owen Wijndal – 5: Dat Wijndal zijn AZ-niveau nog niet aantikt in Amsterdam is duidelijk. In de afgelopen duels toonde hij wel beterschap, maar tegen Union leek het alsof de bal niet zijn vriend was. Daardoor speelde Wijndal een stroperige partij, terwijl Ajax juist dynamiek nodig had aan de linkerkant. Hij werd ook niet voor niets al na 45 minuten gewisseld.

Kenneth Taylor – 4,5: Ongelofelijk teleurstellend, die woorden vatten het optreden van Taylor mooi samen. Als inzakkende middenvelder moest hij in de eerste helft voor het voetbal zorgen, maar de Oranje-international gaf alleen maar tikjes breed. Als hij een keer iets anders deed, ging dat relatief vaak mis. Later ging het de jongeling als linksback niet beter af.

Edson Álvarez – 5: Hij bracht wat broodnodige agressie in de ploeg, maar voor de rest speelde Álvarez ook geen grootse partij. Hij deelde dus zeker mee in de malaise en scoort ook een onvoldoende.

Mohammed Kudus – 5,5: Op de momenten dat we de Ghanees zagen, liet hij goede dingen zien en was hij dreigend. Zonder bal maakte Kudus echter amper meters, waardoor hij niet goed aanspeelbaar was. Dat is enorm zonde, want hij kan Ajax altijd over een dood punt helpen met zijn kwaliteiten.

Steven Berghuis – 6: Bij vlagen was de Oranje-international nog wel bedrijvig. Hij was betrokken bij het merendeel van de spaarzame Ajax-kansjes, maar net als zijn teamgenoten nog te vaak afwezig. Door zijn verdedigende arbeid heeft Berghuis nog een half puntje extra kunnen verdienen.

Dusan Tadic – 6: De captain van Ajax vocht lastige duels uit met de verdedigers van Union. Op sommige momenten kon hij zijn klasse even laten zien, maar de aanvoer bij de Amsterdammers liet zeer te wensen over.

Steven Bergwijn – 5: De aanvaller, die nog een twijfelgeval was voor het duel met Union, begon enorm matig aan de wedstrijd. Later ging het wel wat beter met Bergwijn, maar toch haalde hij zijn niveau niet. De bal die hij na 64 minuten spelen bijna het stadion uit ramde, was veelzeggend.

Invallers
Brian Brobbey – 6: De brede en snelle spits bracht iets teweeg met zijn invalbeurt, net als tegen RKC Waalwijk. Het was echter niet genoeg voor een overwinning. Toch wordt het misschien tijd voor een basisplek voor Brobbey. Heitinga zal er ongetwijfeld over nadenken.

Davy Klaassen – X: Kwam na 75 minuten in het veld voor Bergwiin en speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
John Heitinga - 6: Op voorhand maakte de coach van Ajax logische keuzes, met het opstellen van Bassey en doorschuiven van Álvarez. Toch pakte dat niet helemaal goed uit. Heitinga probeerde tijdens de wedstrijd wat hij kon met een aantal tactische omzettingen. Dat leverde wel wat op, maar geen overwinning.