Zó omzeilt Chelsea de Financial Fair Play-regels: 'Een zeer gevaarlijke strategie'
310 miljoen euro in de zomer, 330 miljoen in de winter: Chelsea heeft dit seizoen een ongekend gat in de hand op de transfermarkt. The Blues spendeerden meer geld aan nieuwe spelers dan alle topclubs in Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland bij elkaar. Hoe is dit mogelijk? Zijn er geen Financial Fair Play-regels? VoetbalPrimeur zoekt het uit.
Op Deadline Day haalde Chelsea met WK-sensatie Enzo Fernández de kers op de taart in huis. De Argentijn kwam voor 121 miljoen euro over van Benfica, waardoor hij zich nu de duurste aankoop in de Premier League-historie mag noemen. De middenvelder is slechts één van de acht spelers die in januari een (mega)contract tekenden in Londen. Mykhaylo Mudryk (Shakhtar Donetsk), Benoît Badiashile (AS Monaco), Noni Madueke (PSV) en Malo Gusto (Olympique Lyon) werden aangetrokken voor bedragen boven de 30 miljoen euro, terwijl João Félix voor elf miljoen euro werd gehuurd van Atlético Madrid en de talenten Andrey Santos en David Fofana overkwamen van respectievelijk Santos en Molde FK.
Eigenaar Todd Boehly - de Amerikaanse zakenman kocht Chelsea eind mei voor een slordige 4,75 miljard euro - gaf in totaal al meer dan 600 miljoen uit aan nieuwe spelers. Velen vragen zich dan ook terecht af: waar dient Financial Fair Play (FFP) dan voor?
Allereerst is het goed om te weten dat er twee soorten Financial Fair Play zijn. Die van de UEFA en die van de landelijke competities, in dit geval de Premier League. De UEFA lanceerde deze regels in 2009 om 'de algehele financiële gezondheid van het Europese clubvoetbal te verbeteren'. Het belangrijkste doel van FFP is om te voorkomen dat clubs meer uitgeven dan er binnenkomt, om ze te behoeden voor schulden. Hoe clubs er financieel voorstonden in 2009, was namelijk een drama met een gezamenlijk verlies van 1.2 miljard euro binnen de Europese competities op het hoogste niveau.
De Premier League is veel soepeler dan de UEFA als het gaat om financiële regels, legt financieel expert Kieran Maguire uit aan VoetbalPrimeur. "Volgens die regels mogen clubs 117 miljoen euro verlies maken over een periode van drie jaar. De regels van de UEFA zijn dat het salaris van de spelers plus de kosten van spelersmakelaars plus de afschrijvingen min de winst van spelersverkopen dit seizoen niet hoger mogen zijn dan 90 procent van het totale inkomen van de club. Volgend seizoen wordt dat 80 procent en daarna 70 procent", aldus Maguire, die het boek The Price of Football - Understanding Football Club Finance schreef en als geen ander weet hoe clubs in Engeland opereren op het gebied van financiën.
Aanpak Chelsea
Maguire gaat verder: "Een boekhoudkundige regel is dat het volledige bedrag in één keer als inkomen wordt gezien wanneer een speler wordt verkocht, ook al wordt niet alles in één keer betaald. Als een speler wordt aangetrokken, dan worden de kosten verspreid over de looptijd van een contract. Dus als je een speler koopt voor 100 miljoen euro met een contractduur van vier jaar, dan komen de kosten uit op 25 miljoen per jaar." Chelsea doet dat anders, ziet de expert. "Zij geven achtjarige contracten of zelfs langer - en dat zou dan neerkomen 12,5 miljoen per jaar." Dankzij dit foefje weet Boehly binnen de regels te blijven.
Maar dat is niet het enige wat Chelsea doet om de FFP-regels te omzeilen. "Er wordt vanuit Engelse media ook beweerd dat de nieuwe spelers een minder hoog salaris opstrijken. Fernández zou bijvoorbeeld minder geld verdienen dan Jorginho." Daarnaast heeft Chelsea in recente seizoenen de Champions League, de Europese Super Cup en het WK voor clubs gewonnen, wat een hoop geld opleverde. Daarbovenop komt nog eens dat Tammy Abraham (AS Roma), Kurt Zouma (West Ham United) en Fikayo Tomori (AC Milan) weggingen voor grote bedragen.
Of Boehly daar goed aan doet, valt nog te bezien. Het is in ieder geval een enorm risico. "Het is een zeer gevaarlijke strategie. Als de speler niet presteert, gaat het salaris echt als een molensteen om de Chelsea-nek hangen", aldus Maguire. The Blues kunnen er in dat geval ook voor kiezen om de speler te verkopen, weliswaar met verlies. De afschrijvingskosten gaan er in dat geval nog wel jaarlijks af en dat maakt het zo gewaagd.
Fans
Over de geldzaken hoeven de fans zich in ieder geval geen zorgen te maken. Zij hopen simpelweg te genieten. Of dat nou thuis op de bank of in het stadion is. Max Tenwick, oprichter van het populaire fanaccount Uber Chelsea vertelt over de stemming bij de supporters. "De fans zijn blij met de aanwinsten. Ze zijn jong, ze zijn populair en ze willen aanvallend voetbal spelen."
Zelfs na alle winteraankopen is het team nog steeds niet compleet, stelt Tenwick. "Op het middenveld is er een ernstig gebrek aan fitte spelers. Ik verwacht dan ook dat Chelsea nog zaken gaat doen in de zomer." Dat de huidige nummer tien van de Premier League het volgend jaar zeer waarschijnlijk zonder Champions League-voetbal moeten doen, is een onderdeel van het proces. "Persoonlijk denk ik dat het niet het einde van de wereld is voor Chelsea om volgend seizoen niet in de Champions League uit te komen. Het zal geen invloed hebben op het handelen van de club."