NEC wint in eigen huis van FC Emmen

FC Emmen juiste medicijn voor NEC: Nijmegenaren weten weer wat winnen is

21 januari 2023 om 20:40

NEC heeft zijn eerste Eredivisie-zege sinds 13 november te pakken. In eigen huis was de ploeg van Rogier Meijer met 3-1 te sterk voor FC Emmen.

Een opvallende statistiek, voorafgaand aan de wedstrijd: NEC en Emmen stonden voor de eerste keer ooit tegenover elkaar in de Eredivisie. In de openingsfase had NEC weinig van Emmen te duchten. Dat de Nijmegenaren binnen het kwartier op voorsprong kwamen, was dan ook niet tegen de verhoudingen in. Ibrahim Cissoko werd neergelegd door Jari Vlak, waarna arbiter Joey Kooij naar de stip wees. Landry Dimata faalde van elf meter niet: 1-0.

Na de openingstreffer kwam de ploeg van Dick Lukkien beter in de wedstrijd. Via de dreigende Ole Romeny en Mark Diemers kreeg Emmen kansen, al wist de ploeg die niet om te zetten in goals. Aan de andere kant werd er wél gescoord. Dimata ontsnapte, na een geweldige pass van Elayis Tavsan, aan de Drentse defensie en rondde koelbloedig af.

Nog voor rust kwam Emmen via Richairo Zivkovic terug in de wedstrijd. De spits tikte fraai binnen, op aangeven van Keziah Veendorp. Hoewel Emmen met een goed gevoel de kleedkamer inging, maakte NEC vrijwel direct in het tweede bedrijf een einde aan de Drentse illusies. Cissoko bracht de marge weer - na wederom een prachtige pass van Tavsan - op twee. Emmen zette een slotoffensief in, maar de aansluitingstreffer viel niet meer.

Door de overwinning vindt NEC zich op de ranglijst weer terug in het linkerrijtje. De ploeg van Meijer klimt over Go Ahead Eagles heen en staat negende. Emmen blijft de nummer zestien van de Eredivisie, met evenveel punten als nummer de nummer vijftien (FC Groningen) en de nummer zeventien (FC Volendam).