Dit is het perspectief van Gakpo bij Liverpool

Gakpo bij Liverpool: basisplaats lonkt door blessures, behoorlijke concurrentie

28 december 2022 om 22:15
Laatste update: 28 december 2022 om 10:01

Cody Gakpo wordt spoedig officieel door Liverpool gepresenteerd. De 23-jarige buitenspeler heeft daarmee zijn droomtransfer binnen. Wat is zijn perspectief op Anfield? VoetbalPrimeur zet zijn concurrenten op een rij.

Gakpo heeft bij PSV en het Nederlands elftal bewezen multi-inzetbaar te zijn. De van origine linksbuiten kan in de punt van de aanval, als ook achter de spits uit de voeten. Hij werd gelinkt aan verschillende Premier League-clubs, al kwam de move van Liverpool behoorlijk onverwachts. Toch is het logisch te noemen dat The Reds in Eindhoven uitkwamen.

Perspectief als linksbuiten
Het ligt in de lijn der verwachting dat Jürgen Klopp Gakpo voor de linksbuitenpositie heeft gehaald. De spoeling op de linkerflank is momenteel dun in Liverpool, met Luis Díaz en Diogo Jota in de lappenmand. De 25-jarige Díaz werd in januari van dit jaar overgenomen van FC Porto en gold aan het begin van dit seizoen als eerste optie voor die positie. In de voorbereiding liep hij een knieblessure op en in oktober kreeg hij te maken met een forse terugslag. Naar verwachting moet de Colombiaan geopereerd worden en keert hij pas in maart terug.

Jota kwakkelt dit seizoen eveneens en zit sinds oktober in de ziekenboeg. De Portugees kampt met een kuitblessure, die hem ook het WK kostte. Het herstel van de 26-jarige Jota neemt volgens Britse media minder tijd in beslag dan dat van Díaz. Jota wordt in februari weer op het trainingsveld verwacht.

Door de blessures van Díaz en Jota moest Klopp maandenlang puzzelen. Op Boxing Day mocht Alex Oxlade-Chamberlain – die voor het eerst dit seizoen in de basis stond – beginnen als linksbuiten. Daarvoor wisselden Fábio Carvalho, Darwin Núñez en Curtis Jones elkaar af, al zijn zij van nature geen buitenspelers. Bij vlagen switchte Klopp naar een tweespitsensysteem, met Roberto Firmino als valse spits.

Perspectief als spits
Als centrumspits liggen er ook kansen voor Gakpo. Núñez, op papier de eerste spits, kan zijn torenhoge verwachtingen nog niet inlossen. De Uruguayaan, die voor tachtig miljoen euro werd gehaald, is bij de buitenwacht mikpunt van kritiek. Hoewel Núñez de afgelopen periode flink wat kansen om zeep heeft geholpen, staat de teller al wel op vijf Premier League-goals. Dat de 23-jarige Uruguayaan ook als linksbuiten uit de voeten kan, betekent voor Gakpo dat Núñez een serieuze concurrent is.

Als Núñez uitwijkt naar de flank, is Firmino de aangewezen centrumspits. De Braziliaan, in het verleden onderdeel van de gevreesde voorhoede, bestaande uit Sadio Mané, Mohamed Salah en hemzelf, is in de pikorde gedaald na de komst van Díaz, Núñez en Jota. Toch blijft hij van waarde, gezien zijn zeven Premier League-treffers in dertien optredens. Het afscheid van de 31-jarige spits, die sinds 2015 op Anfield speelt, nadert: zijn contract loopt af en vooralsnog lijkt Liverpool niet voornemens de verbintenis te verlengen.

Perspectief als aanvallende middenvelder
Op tien moeten Harvey Elliot, Jones, Oxlade-Chamberlain – nu die weer fit is – en Firmino stuivertje wisselen. Klopp kiest ook geregeld voor een vlak middenveld zonder aanvallende middenvelders, met Thiago, Fabinho en Jordan Henderson. Kortom: achter de spits is de concurrentie groot. De 21-jarige Jones speelde 78 officiële wedstrijden op het middenveld en wist acht keer te scoren. Elliot, die de rechtsbuitenpositie afwisselt met een rol op het middenveld, scoorde drie keer wanneer hij achter de spits stond opgesteld.

Als Klopp scorend vermogen wil toevoegen aan zijn ploeg, is Gakpo een serieuze kandidaat op tien. In het verleden was Philippe Coutinho een creatieve middenvelder onder Klopp, daarna speelde de Duitse manager veelal met een vlak middenveld. Wat dat betreft slinken de kansen voor Gakpo op deze positie.

Overige concurrent
Hoewel Salah, die uitsluitend als rechtsbuiten speelt, geen directe concurrent is voor Gakpo, verdient de Egyptenaar het wel om uitgelicht te worden. De dertigjarige buitenspeler is een zekerheid in het elftal van Klopp, waardoor één van de drie posities voorin al vaststaat. Het is duidelijk dat de Nederlander zich moet focussen op de overige drie posities voorin.

Conclusie
Het is duidelijk dat Liverpool op zoek was naar een linksbuiten. Op korte termijn zijn de spelers die voor die positie in aanmerking komen – Díaz en Jota – uit de roulatie. Gakpo kan op die plek direct zijn kans grijpen bij zijn nieuwe club. Wanneer het tweetal terugkeert van een blessure, kan de Nederlander ook elders op het veld van waarde zijn. Op dat moment zal Gakpo wel al een glimp van zijn talent moeten hebben laten zien, aangezien de concurrentie in de voorhoede bij The Reds behoorlijk is.