Eindrapport Oranje: MVP Gakpo scoort hoogste cijfer, één onvoldoende

12 december 2022 om 07:00
Laatste update: 10 december 2022 om 16:00

Een stroeve groepsfase, gevolgd door een gewonnen achtste finale en een pijnlijke uitschakeling: Argentinië bleek in de kwartfinale van het WK in Qatar het eindstation voor het Nederlands elftal. Wie waren de steunpilaren? Wie vielen er tegen? Dit is het rapport van Oranje.

Met zeven punten uit drie groepsduels bereikte de ploeg van Louis van Gaal de knock-outfase van het WK. Hoewel er veel kritiek op de speelwijze was, ging Oranje stoïcijns verder. Na overwinningen op Senegal (0-2) en Qatar (2-0), met tussendoor een gelijkspel tegen Ecuador (1-1), rekende het Nederlands elftal bij de laatste zestien af met de Verenigde Staten (3-1). Een zenuwslopend voetbalgevecht tegen Argentinië moest Oranje bekopen met een uitschakeling na strafschoppen.

Van Gaal deed in Qatar een beroep op 21 spelers, waarvan er achttien een beoordeling hebben gekregen. Alleen de keepers Justin Bijlow en Remko Pasveer en Tyrell Malacia, Jeremie Frimpong en Stefan de Vrij kwamen geen minuut in actie. In dit rapport worden alleen Oranje-spelers meegenomen die minimaal drie beoordelingen hebben gekregen. Om die reden krijgen Matthijs de Ligt, Steven Berghuis, Kenneth Taylor, Xavi Simons, Wout Weghorst, Luuk de Jong, Vincent Janssen en Noa Lang geen eindcijfer.

Tekst gaat verder onder de graphic

Slechts één Oranje-international komt boven de zeven uit: Cody Gakpo. De tot aanvallende middenvelder omgedoopte PSV'er kreeg twee keer een 7,5 en staat daarmee bovenaan het gedeelde podium, verder bestaande uit debutant Andries Noppert, Nathan Aké en Frenkie de Jong. Een tien is de hoogste wedstrijdbeoordeling. Denzel Dumfries kreeg het hoogst haalbare cijfer na zijn geweldige optreden tegen Team USA. Weghorst, die zich tegen Argentinië even leek te gaan kronen tot nationale held, volgt met een negen.

Het laagst gegeven wedstrijdcijfer is een vijf. Opvallend genoeg heeft Steven Bergwijn dat cijfer in elk duel waarin hij in aanmerking kwam voor een beoordeling gekregen. Gedurende het toernooi waren er ook onvoldoendes voor Jurriën Timber, Daley Blind, Teun Koopmeiners en Davy Klaassen.

Van Gaal ontving bij zijn afscheidstournee als Oranje-bondscoach twee studententienen, twee keer een 6,5 en een 7,5 tegen Amerika, waarmee hij uitkomt op een gemiddelde van 6,5. Ook in Qatar bleef Van Gaal ongeslagen in zijn derde termijn bij het Nederlands elftal. Sinds 4 augustus 2021 zat Van Gaal twintig keer op de bank bij Oranje: nooit werd er in de reguliere speeltijd verloren.

Oranje kwam op het WK tot tien doelpunten. Gakpo kroont zich met drie goals tot Oranje-topscorer. Weghorst nam twee treffers voor zijn rekening, terwijl Klaassen, Frenkie de Jong, Memphis Depay, Daley Blind en Dumfries één goal maakten. Gakpo, Klaassen en Dumfries zijn de MVP's van Oranje, aangezien de twee laatstgenoemden ook twee keer aangever waren. Frenkie de Jong, Blind, Berghuis en Koopmeiners gaven ook een assist.

Hoewel het Nederlands elftal met twee gele kaarten uit de groepsfase kwam, is Oranje het toernooi geëindigd met twaalf gele prenten. Acht daarvan werden tegen Argentinië uitgedeeld door de veelbesproken arbiter Antonio Mateu Lahoz, die Dumfries zelfs de rode kaart presenteerde.