Coëfficiëntenpolonaise: grote veranderingen dichterbij dan ooit voor Nederland
'We' hebben een aantal pittige weken achter de rug op UEFA-coëfficiëntenlijst, maar hard werken loont: de welbekende coëfficiëntenpolonaise mag namelijk gelopen worden. We durven het eigenlijk niet te zeggen, maar door alle magnifieke prestaties van deze week kunnen we nu het tweede Champions League-ticket al bijna niet meer mislopen.
Het was donderdag erop of eronder voor Nederland, in de strijd om een extra Champions League-ticket: alleen goede resultaten telden. PSV, Feyenoord en AZ deden precies wat nodig was voor Nederland. Alle ploegen wonnen en de twee laatstgenoemden wisten zich zelfs tot groepswinnaar te kronen. Zo werd een mogelijk doemscenario veranderd in een droomscenario. Vooral Feyenoord haalt nu een enorme vracht aan bonuspunten binnen, terwijl de wereld er vorige week nog compleet anders uit zag voor de Rotterdammers. Nederland mag nu maar liefst 2.400 punten bijschrijven na één Europese dag.
Dan richten we de blik op concurrent Portugal. Goed om te weten: FC Porto en Sporting Portugal hebben we al behandeld in de vorige coëfficiëntenupdate, wat overigens ook geldt voor Ajax. Op woensdag leverde Benfica een prestatie van formaat door eerste te worden in zijn Champions League-groep. De ploeg van Roger Schmidt was daarvoor al geplaatst, waardoor er geen extra bonuspunten meer volgen. SC Braga won een dag later ook, maar de club daalt wel af naar de Conference League.
Portugal kan daardoor maar 0.667 punt bijschrijven over de afgelopen dagen. Nederland loopt flink uit. We staan nu maar liefst 2.984 punten voor op onze concurrent. Dat is geweldig nieuws, zeker nu er in de rest van het Europese seizoen amper nog bonuspunten te verdienen zijn. Er zijn maar weinig scenario's denkbaar waarin we de zesde plek nog uit handen geven.
Er is veel reden tot blijdschap voor Nederland, na de geweldige Europese week
Om een voorbeeld te noemen: om de zesde plek nog uit handen te geven, zouden alle Nederlandse clubs direct uitgeschakeld moeten worden in de knock-outfase, terwijl de Portugese deelnemers allemaal erg ver moeten komen in hun toernooien. Ook FC Porto en Benfica, die nog in de Champions League zitten. We zijn er dus nog niet, maar de eindstreep is meer dan in zicht. Het is nu ook afwachten wie de Nederlandse en Portugese clubs na de winter gaan treffen in Europa. Een coëfficiëntenclash tussen PSV en Sporting Portugal is bijvoorbeeld mogelijk.
De verschillen tussen plek zes en zeven
Buiten een tweede Champions League-ticket levert de zesde plek nog meer mooie extraatjes op. Om in de hosannastemming te blijven, brengen we in beeld welke schatkist er op Nederland wacht:
De Europese tickets voor de zesde plek:
2 keer direct Champions League
1 keer derde voorronde Champions League
1 keer direct Europa League
1 keer derde voorronde Conference League
1 keer tweede voorronde Conference League
De Europese tickets voor de zevende plek:
1 keer direct Champions League
1 keer derde voorronde Champions League
1 keer laatste voorronde Europa League
1 keer derde voorronde Conference League
1 keer tweede voorronde Conference League
Nederland krijgt bij een zesde plek dus ook zes Europese startbewijzen, in plaats van vijf. Voor de subtop van de Eredivisie is de coëfficiëntenopmars dus ook geweldig nieuws. Daarnaast zou zelfs de nummer drie een kans krijgen om Champions League te spelen, via de voorrondes. Dat is op dit moment eigenlijk onvoorstelbaar.
Als alles zo blijft, spelen alle Eredivisie-clubs volgend seizoen al voor de nieuw verdiende Europese tickets. Dat is een mooie timing, want over twee jaar gaat het prijzengeld van de Champions League flink omhoog wegens de nieuwe opzet. Als Ajax, PSV, Feyenoord en AZ nog heel even doorgaan met presteren, wachten er bijzondere dingen op de Eredivisie.
De posities rondom Nederland op de coëfficiëntenranking
5. Frankrijk 59.497 (10.916) (6/6)
6. NEDERLAND 56.700 (10.300) (4/5)
7. Portugal 53.716 (10.000) (4/6)