Spelersbattle: verschillen tussen AZ en Feyenoord klein in aanloop naar topper

16 oktober 2022 om 09:30
Laatste update: 16 oktober 2022 om 09:48

AZ en Feyenoord staan voor een belangrijke krachtmeting in de top van de Eredivisie. De ploeg van Pascal Jansen gaat momenteel aan kop, maar de verschillen zijn bijzonder klein. VoetbalPrimeur legt beide teams langs de meetlat in aanloop naar de kraker in Alkmaar.

Hobie Verhulst – Justin Bijlow: 0-1
Weinig mensen hadden voorspeld dat Verhulst zou uitgroeien tot eerste keus bij AZ. De 29-jarige sluitpost presteert verrassend stabiel en niet voor niets wil de club zijn aflopende contract graag verlengen. Bij Feyenoord staat echter Bijlow onder de lat. Hij lijkt aan de beterende hand. Dat Bijlow nog hoopt op deelname aan het WK, zegt iets over het verschil in statuur tussen de twee.

Pantelis Hatzidiakos – Marcus Pedersen 1-1
Zelfs de eigen fans waren lang niet altijd gek op Hatzidiakos en in juli werd hij uit het centrum van de defensie verbannen door Pascal Jansen. Nu is de Griek als rechtsback bezig aan een opmerkelijk sterk seizoen. Hij ontpopt zich steeds meer als een leider bij AZ. Pedersen valt bij Feyenoord op met zijn tomeloze energie, maar in zijn enthousiasme verliest hij weleens het overzicht. De vorm van het moment geeft de doorslag: het punt is voor Hatzidiakos.

Sam Beukema – Gernot Trauner 1-2
Sam Beukema is sinds dit seizoen niet meer weg te denken uit het elftal van AZ. De populaire oud-speler van Go Ahead doet het uitstekend bij de koploper van de Eredivisie, die niet voor niets pas zeven goals tegen kreeg in de competitie. Beukema legt het echter wel af tegen Trauner. De Oostenrijker, liefkozend Kale Kletser genoemd door Het Legioen, is één van de leiders van Feyenoord en een zeer stabiele factor in het hart van de defensie.

Maxim Dekker – Jacob Rasmussen 1-3
Nu Bruno Martins Indi en Zinho Vanheusden in de lappenmand zitten, is Dekker plots basisspeler in het AFAS Stadion. De pas achttienjarige mandekker blijft er, zeker voor zijn leeftijd, opvallend stoïcijns onder. Het is knap hoe Dekker zich profileert, maar de routine in de Feyenoord-defensie kan in een topper belangrijk zijn. Het punt gaat opnieuw naar de Rotterdammers, waar Rasmussen geen hoogvlieger is, maar wel al enkele jaren Eredivisie in de benen heeft.

Milos KerkezDavid Hancko 2-4
De opvolger van Owen Wijndal is een openbaring bij AZ. Kerkez raast langs de lijn, hij verdedigt en valt aan en heeft overzicht. Het is moeilijk te geloven dat hij pas 18 jaar is. Voor Feyenoord op zijn beurt is Hancko een schot in de roos. De Slowaak is fysiek ijzersterk en hij heeft de Rotterdammers meteen stabieler gemaakt achterin. Hoewel Hancko centraal vermoedelijk nog wel beter is, eindigt deze battle in een gelijkspel.

Jordy Clasie – Lutsharel Geertruida 3-4
Misschien is hij wel beter dan ooit: Clasie is de regisseur van AZ. Met fijne passes en een goed spelinzicht zet hij de lijnen uit bij de Alkmaarders. Zondag mag hij dat ook laten zien tegen zijn oude liefde, waar Geertruida noodgedwongen als controleur speelt. Hij staat er om de balans te bewaken, maar is nog wat zoekende op zijn nieuwe positie en aan de bal is de Feyenoorder een ietwat vertragende factor. Het punt gaat naar Clasie.

Dani de Wit – Quinten Timber 4-4
Hij is vermoedelijk één van de vervelendste tegenstanders die je kunt treffen: De Wit is onvermoeibaar en kan richting de 15 kilometer afleggen in een wedstrijd, bewees hij tegen Ajax. De onverwoestbare West-Fries is één van de grote mannen bij AZ en zal voorop gaan in de strijd. Timber kwam voor een recordbedrag naar Feyenoord, waar hij bij vlagen zijn potentie toont. Timber heeft veel in zijn mars, maar zo constant als De Wit is hij nog niet. Punt voor de thuisploeg.

Tijani Reijnders – Orkun Kökcü 4-5
De slag op het middenveld kan weleens bepalend worden in de Eredivisie-topper. Reijnders is één van de revelaties bij AZ dit seizoen. Hij is een stijlvolle middenvelder, sterk in de passing, goed schot en heeft zelfs wel wat weg van Frenkie de Jong. Toch gaat het punt naar Kökcü, die bepalender is geworden en dit seizoen laat zien dat hij Feyenoord naar een hoger niveau kan tillen. Dat zal nodig zijn ook in Alkmaar.

Yukinari Sugawara – Javairo Dilrosun 4-6
Bij gebrek aan opties is Sugawara dit seizoen regelmatig de rechtsbuiten van dienst bij AZ. De bereidwillige Japanner verzaakt zelden, maar zal niet verrassen met een prachtige passeeractie. Een wapen dat Dilrosun juist wel bezit. De eenmalig international kende een sterke start bij Feyenoord, maar worstelt nu wat met zijn vorm. Door zijn specifieke kwaliteiten wint hij alsnog deze battle.

Jens Odgaard – Santiago Giménez 5-6
Odgaard is de clubtopscorer in de Eredivisie met vier goals. Met 4,5 miljoen is de Deense technicus één van de duurste aankopen in de geschiedenis van AZ, maar het blijkt een weinig risicovolle investering. Odgaard is op dit moment bepalender voor zijn team dan Giménez. De Mexicaan is bijzonder bedrijvig, maar smacht duidelijk naar een doelpunt nu hij de voorkeur krijgt boven Danilo.

Jesper Karlsson – Sebastian Szymanski 6-6
Myron van Brederode verving hem met verve, maar de terugkeer van Jesper Karlsson betekent een flinke impuls voor AZ. De Zweedse artiest is de sterspeler in de Alkmaarse formatie en bovendien een échte vleugelflitser. Szymanski laat bij Feyenoord zien dat hij een rasvoetballer is, maar een vleugelspeler is hij eigenlijk niet. De Pool ziet het laatste punt nipt naar Alkmaar gaan.